conchita

Austrijska predstavnica Končita Vurst pobednica je ovogodišnjeg Evrosonga u Kopenhagenu u konkurenciji 37 zemalja. Njena pesma Rise Like a Phoenix osvojila je ukupno 290 poena i alpskoj državi donela drugu pobedu u istoriji ovog takmičenja

Drugo mesto osvojio je holandski akt The Common Linnets s pesmom Calm After The Storm, dok je „bronzu“ za Švedsku „zaradila“ pevačica Sana Nilsen s numerom Undo. Favorit kladionica, Jermenin Aram MP3 završio je na četvrtoj, a predstavnik Mađarske Andraš Kalaj Saunders na petoj poziciji ovogodišnjeg, 59. po redu Izbora.

Končita je rođena pre nešto manje od 26 godina u Gmundenu kao Tom Nojvirt. Tom se bavio dekoracijom izloga, a debitovao je u šou biznisu u jednoj reklami 2006. godine.  U televizijskom šou programu Starmanija je dospeo do finala godinu dana kasnije, a kao drag persona Končita Vurst vratio se na male ekrane 2011. i u tom „obliku“ insistira na ženskom rodu. Končita je prvo Evrosong iskustvo imala 2012. kada je bila vicešampionka nacionalnog izbora, a do trijumfa na ovogodišnjem Izboru, učestvovala je u nekoliko lokalnih TV šou programa „rijaliti“ tipa.

Vurstova je kopenhagenskom pobedom ponovila uspeh njenog zemljaka Uda Jirgensa koji je u svom trećem uzastopnom evrovizijskom nastupu trijumfovao 1966. u Luksemburgu sa pesmom Merci, Cherie. Austrija u poslednjih četvrt veka ne pamti ovako dobar plasman na Evrosongu:  Tomas Forstner je 1989. u Lozani, kada je takmičenje osvojila zadarska Riva, završio na petom mestu s pesmom Nur ein Lied. Od 47 učešća na najvećoj evropskoj smotri tzv. zabavne muzike, Austrija je čak osam puta završila takmičenje na poslednjem mestu, od čega je poslednje, 2012. godine, ostvareno u polufinalnoj večeri.

I baš kao što je donela drugu pobedu Austriji, Končita je ujedno i druga pobednica u istoriji Evrosonga sa „muškim poreklom“: sada već daleke 1998. godine u Birmingemu „plen“ je odnela izraelska transseksualka Dana International, rođena kao Jaron Koen, s pesmom Diva.

Podeli s drugima