Eurovision-2014-logo-art-JoinUs_4-600x333

Večerašnjom prvom polufinalnom večeri startuje nadmetanje za naslednika prošlogodišnje pobednice – Dankinje Emeli de Forest. Prvi put od 2006. godine, tradicionalna smotra evropske pesme proći će bez srpskog predstavnika

Za razliku od Beograda 2008. i Dizeldorfa tri godine kasnije, kada su rekordne 43 zemlje slale svoje predstavnike na Evrosong, ovogodišnji izbor u Kopenhagenu biće malo „mršaviji“, sa ukupno 37 predstavnika država članica Evrovizije. U prvoj polufinalnoj večeri nadmetaće se 16 učesnika, a dva dana kasnije publici će se predstaviti jedan učesnik manje. Po deset najboljih polufinalista pridružiće se predstavnicima još šest država (domaćin Danska, i zemlje „velike petorke“ (Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija, Italija)) u velikom finalu zakazanom za subotu 10 . maj.

Osim Srbije (pobednice 2007), ove godine će sa Evrosonga izostati i Hrvatska, Bugarska, Kipar, Andora, Bosna i Hercegovina, Češka, Luksemburg (petostruki pobednik; poslednji put 1983), Monako (pobednik 1971), Maroko (učesnik 1980. godine), Slovačka i Turska (pobednica 2003). Evrovizijskom „jatu“ posle trogodišnje odnosno dvanaestomesečne pauze vraćaju se poljske i portugalske „ptice“.

Domaćini sve tri večeri u kopenhagenskoj B&W Hallerne biće voditeljka Lize Rone, koja je „ispekla zanat“ u danskoj verziji X Faktora, muzičar Nikolaj Kopel, jedan od sudija u danskoj ediciji TV takmičenja Ja imam talenat, i Johan Filip „Pilu“ Asbek, glumac koji je ljubiteljima TV serija poznat po ulozi spin doktora Kaspera Jula u popularnom serijalu  Premijerka (Borgen). Finalnoj večeri prisustvovaće i članovi danske kraljevske porodice – princ Frederik sa suprugom, i princeza Meri (Marija).

Danski brodograditelji Burmajster i Vejn sagradili su za svoje fabričke potrebe B&W Hallerne tokom šezdesetih. Kompleks se sastojao od dve ogromne hale u kojima su se sklapala plovila. Od 1996. kompleks je izgubio svoju prvobitnu namenu i postao mesto kulturnih dešavanja. U jednoj od hala, kapaciteta deset hiljada mesta, biće održane sve tri ovogodišnje Evrosong večeri, a okolne zgrade postaće deo Evrovizijskog ostrva, sa pres centrom i ostalom infrastrukturom neophodnom za održavanje festivala.

Engleski jezik je i ove godine lingua franca Evrosonga. Na prvoj polufinalnoj večeri samo će Crnogorac Sergej Ćetković („Moj svijet“) i Portugalka Suzy („Quero ser tua“) svoje pesme izvesti na maternjem jeziku, dok će letonski predstavnik, grupa Aarzemnieki u pesmi „Cake to Bake“ kombinovati engleski sa maternjim jezikom. Dva dana kasnije, njoj će se u maternje-engleskoj kombinaciji pridružiti Izraelka Mei Feingold („Same Heart“), poljski duet Donatan i Cleo u numeri „My Słowianie – We Are Slavic“ i slovenačka predstavnica Tinkara Kovač, koja će se u četvrtak predstaviti danskoj, kontinentalnoj i svetskoj publici brojem „Round and Round“. Italijanka Emma pevaće u finalu na maternjem jeziku pesmu „La mia città“, a francuski predstavnik grupa Twin Twin izvešće na francuskom numeru „Moustache“. Španska pevačica Ruth Lorenzo izvešće „Dancing in the Rain“ u kombinaciji španskog i engleskog, a britanska pevačica Molly će svoju pesmu „Children of the Universe“ otpevati – na maternjem, engleskom jeziku.

Predstavnica San Marina Valentina Moneta biće po treći put uzastopno učesnica Evrosonga čime će izjednačiti rekord prve pobednice, Švajcarkinje Liz Asije, koja je kao i Holanđanin Kori Broken nastupala u periodu 1956-1958. Austrijski pevač Udo Jirgens nastupao je tri puta zaredom 1964, 1965 i 1966. godine, kada je i pobedio. Rumunski duet Paula Seling i Ovi nastupao je na Evrosongu 2010, ruske predstavnice – sestre Tolmačevi pobednice su Junior Evrosonga 2006. dok je Tamara Todevska, ove godine prateći vokal svoje sestre Tijane, predstavljala Makedoniju u Beogradu 2008. sa Vrčkom i Adrianom. Slovenačka predstavnica iz 2009. Nina Majerle, ove godine će biti prateći vokal crnogorskom učesniku, već pomenutom Sergeju Ćetkoviću.

Kao i prethodnih godina, i ove kladioničari imaju svoje favorite. Najizrazitiji je Jermenin Aram MP3 („Not Alone“), slede Šveđanka Sana Nilsen („Undo“), već pomenuta Britanka Moli, Mađar Andraš Kalaj-Saunders („Running“) i Ukrajinka Marija Jaremčuk („Tick-Tock“).

Kad smo već kod Ukrajine, krajem prošlog meseca doneta je odluka da se glasovi sa Krima računaju kao ukrajinski, jer su predajnici operatera iz ove zemlje i dalje preovlađujući na poluostrvu koje se ove godine pripojilo Rusiji. Iako se glasovi publike i žirija iz svake zemlje i dalje računaju „fifti-fifti“, od ove godine sve države su bile u obavezi da do 1. maja objave imena članova žirija, uz uslov da u prethodne dve godine nijednom nisu učestvovali u izboru. Pojedinačni glasovi svakog člana žirija biće javno objavljeni.

Podeli s drugima