Retrospektiva Leonarda da Vinčija u Luvru


Slike Leonarda da Vinčija deo su kraljevske kolekcije Fransoe I, i začetak kolekcije današnjeg Luvra zajedno s još 22 umetnikova crteža


Renesansni genije Leonardo da Vinči umro je 2. aprila 1519. u dvorcu Clos Luce. U Francuskoj je proveo poslednje tri godine života, a radove koje je doneo sa sobom otkupio je Fransoa I. Leonardove fantastične slike postale su deo kraljevske kolekcije, i bile začetak kolekcije današnjeg Luvra zajedno s još 22 umetnikova crteža.

Retrospektiva Leonarda da Vinčija u Luvru

Obeležavanje 500 godina od Da Vinčijeve smrti jedinstvena je prilika za Luvr da priredi veličanstveni omaž – retrospektivnu postavku na kojoj će biti izloženo pet velikih slika iz samog Luvra, druge slike za koje se smatra da su Leonardovo delo, i mnogi originalni Leonardovi crteži. Retrospektiva će predstaviti i najnovije rezultate istraživanja, kritička izdanja ključnih dokumenata, i zanimljive rezultate najnovije analize sprovedene u laboratorijama ili tokom nedavnih konzervatorskih tretmana u Luvru.

Velika i značajna izložba posvećena Leonardu da Vinčiju, u pariskom muzeju Luvr (u dvorani Napoleon), otvorena je za posetioce do 24. februara 2020. godine.

Retrospektiva Leonarda da Vinčija u Luvru

Podeli s drugima