Diana_poster

Prema tek objavljenim podacima Britanskog filmskog instituta, u periodu 2003-2010 komercijalno su posebno loše prolazili filmovi sa malim budžetima.

Za potrebe ovog istraživanja, obrađeno je 613 filmova snimljenih u ovom vremenskom periodu. Samo 3.1% filmova snimljenih za pola miliona funti ili manje je završilo „u plusu“. Bogatije produkcije su prošle malo bolje: petina filmova koji su koštali više od deset miliona funti dobro su se pokazali na tržištu, uknjiživši profit.

O potrebi snimanja komercijalnijih filmova govorio je i britanski premijer Dejvid Kameron. Još 2010. godine, on se založio za stvaranje većeg broja franšiza poput Hari Poter serijala, pošto oni ne samo da beleže dobre rezultate na bioskopskim blagajnama, već i pospešuju turizam.

S druge strane, britanski film ima i problem prodora na druga, privlačna tržišta. Čelnica BFI Amanda Nevil članica je Kameronove delegacije koja će ove nedelje posetiti Kinu kako bi ojačala prisustvo britanskog filma na tržištu koje pokazuje sve veći apetit za kulturnim dobrima sa Zapada. „U delu globalne ekonomije koji najbrže raste nismo dovoljno jaki, pa smo nešto morali da učinimo, kao što su posete trgovinskih delegacija, s ciljem prodora na to tržište“, izjavio je za Gardijan Dejvid Stil iz BFI i dodao: „Postoje značajne institucionalne i tržišne barijere koje ćemo morati da preskočimo“.

Podeli s drugima