Robin_Williams_2011a_(2)

Slavni holivudski glumac i stend-ap komičar pronađen juče pet minuta pre podneva mrtav u svom kalifornijskom domu u Marin Kauntiju. Lokalna policija objavila je da je uzrok smrti 63 godine starog Vilijamsa najverovatnije samoubistvo gušenjem

U više od četiri decenije bavljenja javnim poslom, Vilijams je bio dobitnik brojnih glumačkih priznanja. Za sporednu ulogu u filmu Dobri Vil Hanting 1997. godine ovenčan je Oskarom. Osim toga, dobio je po četiri Zlatna globusa i Gremija i jednu nagradu Emi. Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, Vilijams je postao popularan zahvaljujući ulozi u sitkomu Mork i Mindi, da bi krajem osamdesetih lansiran u holivudsku orbitu ulogama u filmovima Dobro jutro, Vijetname i Društvo mrtvih pesnika. Tokom devedesetih ostale su zapažene njegove role u komercijalno uspešnim filmovima Gospođa Dautfajer, Kuka i Džumandži.

Rođen u Čikagu 1951. godine, Vilijams je iz tri braka ostavio troje dece iza sebe, čija su imena bila inspirisana junacima iz video igara (ćerka Zelda dobila je ime po princezi Zeldi, glavnom liku iz igre Legend of Zelda , dok njen brat Kodi ime duguje jednom od junaka kultne „tabačine“ Final Fight) koje je rado igrao. Tokom života patio je od depresije i posledica prekomerne upotrebe alkoholnih pića.

Njegova treća žena Suzan Šnajder, grafički dizajner, obratila se javnosti sledećim saopštenjem povodom smrti svog supruga: „Ovog jutra, izgubila sam muža i najboljeg prijatelja, dok je svet izgubio jednog od najvoljenijih umetnika i najdivnijih ljudskih bića. Srce mi je potpuno slomljeno.“ Na glumčevu smrt reagovale su i brojne poznate ličnosti iz američkog javnog života, od kolege komičara Stiva Martina do američkog predsednika Obame koji je za Vilijamsa ocenio da je bio „jedinstven“ i neko ko je „završio svoj život dotakavši svaki element ljudskog duha“.

(foto: Eva Rinaldi)

 

Podeli s drugima