U nedelju uveče, 18. decembra, umrla je čuvena Za Za, a sledeće godine, 6. februara, napunila bi 100 godina


 

Za Za je američka glumica rođena u Budimpešti. I s majčine i s očeve strane jevrejskog je porekla, mada je očeva porodica prešla u katoličku veru ne bi li se lakše asimilovala. Mnogi rođaci s majčine strane stradali su u holokaustu. U Ameriku je došla 1941. godine, ali nije bila od onih koji kreću od nule. Rasla je okružena dadiljama, išla je u privatnu školu u Švajcarskoj… Sa 18 godina u Beču je angažovana u opereti, sa 19 je postala Mis Mađarske (što je poništeno jer je lagala za godine), sa 20 se udaje za 15 godina starijeg turskog političara kojeg je sama zaprosila,  sa 24 ga napušta i odlazi u Ameriku.

U vreme najveće popularnosti smatrana je za „idealno lepu plavušu“, a od sedamdesete pa nadalje nije mogla normalno da se nasmeje od silnih poseta plastičnim hirurzima. Iako glumica koja je ostvarila i neke zapažene uloge (najveći uspeh u Mulen Ružu iz 1952), najpoznatija je po lepoti, burnom privatnom životu i britkom umu i duhovitosti.

 

Sestre Gabor, sleva nadesno: Za Za, Eva i Magda, 1955.

 

Udavala se devet puta – od toga je jedan brak poništen, sedam se završilo razvodom, a poslednji njenom smrću:

Burhan Asaf Beldže (1937—1941)

Konrad Hilton (1942—1947)

Džordž Sanders (1949—1954)

Herbert Hatner (1962—1966)

Džošua S. Kosden Mlađi (1966—1967)

Džek Rajan (1975—1976)

Majkl O’Hara (1976—1982)

Felipe de Alba (1983—1983) (brak je poništen, trajao je od 13. do 14. aprila)

Frederik Princ fon Anhalt (1986—2016).

Film Nepristojna ponuda inspirisan je stvarnim događajem iz života Za Ze Gabor – tek što je stigla u Ameriku, Konrad Hilton joj je ponudio 20.000 dolara da provede noć s njim. Iako ga je tada odbila, posle četiri meseca su se venčali.  U tom braku, tačnije, posle razvoda, rodila se kćer Frančeska. Za Za je tvrdila da je trudnoća bila posledica silovanja, a o ocu svog deteta je rekla: „I on i ja smo bili zaljubljeni u njega. Mene je prošlo, ali njega nije.“

 

U vreme najveće popularnosti

 

Suprug broj 3 – Džordž Sanders, budući da ga je ostavila, iz čiste pakosti se posle nekoliko meseci oženio njenom starijom sestrom Magdom. Naravno, taj brak nije potrajao.

Suprug broj 9 – Frederik Princ fon Anhalt, mlađi je od nje 30 godina i doneo joj je plemićku titulu. Doduše, tuitula je bila osporavana jer je vojvotkinja od Saksonije Marija Augusta fon Anhalt usvojila Frederika kao već odraslu osobu.

Za Za nije jedina doživela duboku starost u svojoj porodici – njena majka Džoli umrla je sa 102 godine, a i starija i mlađa sestra dočekale su dobre godine.

Objavila je autobiografiju Jedan život nije dovoljan 1991, koja je svojevrsna lična karta zlatnog doba Holivuda. Između ostalog, objasnila je i zašto se svima obraćala s darling: „Mislite da mogu da zapamtim sva ta imena?“

 

Sleva nadesno: Eva, Za Za i mama Džoli Gabor, 1979.

 

Ostaće upamćena po biserima:

Nikad nisam mrzela nekog muškarca toliko da bih mu vratila brilijante koje mi je dao.

Muškarci vole očima, žene ušima.

Želim muškarca koji je dobrodušan i pun razumevanja. Da li je previše to tražiti od milionera?

Ništa ne znam o seksu zato što sam uvek bila udata.

Svaka žena bi trebalo da ima bar tri muža. Koliko sam ih imala? Mislite pored onih za koje sam se udavala?

Ja sam rođena domaćica – svaki put kad ostavim muža, ostane mi njegova kuća.

Podeli s drugima