Pluton - planeta(?) sudbine


Kako se Pluton ponaša u pojedinim poljima na individualnom nivou, pa i tad samo ako ima jake aspekte jer – Pluton je generacijska planeta


Bog podzemnog sveta – Pluton, ima svoj pandan i u astrologiji, pa je ova planeta, otkrivena pre manje od sto godina (1930), za koju je 2008. utvrđeno da nije ni planeta već maglina, prilično slobodno tumačena. Ipak, svi se slažu u jednom – koliko god da je rušiteljski silovita, isto tako je „feniks iz pepela“.

Ako neko može da ode do Hada i vrati se živ, onda je to Pluton. Razvijajući dalje istu logiku, onda su i osobe pod jakim uplivom Plutona iste. Međutim, uticaj Plutona na obične smrtnike nije toliko jak, čak ni kad pravi egzaktne aspekte u natalnoj karti, ali ako je na uglovima (ASC, DSC, IC i MC) ili ima mnogo aspekata ili je vladar prvog polja… onda se odražava i na život pojedinca.

Tipičan predstavnik tipa Plutona je Raspućin, kojeg nisu mogli čak ni da ubiju – prvo je otrovan, pa upucan, pa bačen u ledenu Nevu, da bi ga posle tri dana pronašli s plućima punim vode, što je ukazivalo da je još bio živ kad je bačen! Pretpostavlja se da se borio da ispliva, ali nije mogao od leda. Da nije bilo zimsko vreme, ko zna… Možda bi preživeo i Nevu.

Inače, preko Plutona bolje možemo da prognoziramo šta će se dešavati na globalnom nivou, i više se odnosi na mase nego na pojedinca. Po pravilu najavljuje dramatične preokrete. Kad iz jednog prelazi u drugi znak, može se reći da nastupaju krupne promene koje se neće odraziti samo na jednu osobu već i na njenu državu, region, kontinent…

Generacijske prognoze

Gledano u praksi, možemo samo da potvrdimo kako se Pluton ponašao u Raku, Lavu, Devici, Vagi, Škorpiji i Strelcu, a kako je trenutno  u znaku Jarca, i biće u njemu sve do 24. januara 2024, tek ćemo sumirati utiske. Čak i vreme koje je prošlo, na različitim stranama različito se tumači.

Na primer, Pluton u Škorpiji (1983-1995) ukazuje da je bilo puno stvari koje su se odvijale „ispod žita“ i da je kriminal nekim sporednim putevima i „iza leđa“ (škorpionski) polako prerastao u nešto legalno. Budući da Škorpija simbolizuje i misterije, mračno, pa i devijantno iskustvo, moguće je da taj period još zadugo ostane misterija.

A onda Pluton ulazi u Strelca 1995. i svi ideali slobode (simbolika Strelca) bacaju se pod noge, a na scenu stupa potpuno rasulo. I tako sve do 2008, kad krajem godine ulazi u Jarca i najavljuje veliku ekonomsku krizu. Sve se pretvara u suprotnost Jarcu – sve je kratkoročno, sad za sad, i nema osećaja sigurnosti. Može se prognozirati da će jedna kriza smenjivati drugu sve do prelaska Plutona u znak Vodolije 2024.

A kad uđe u znak Vodolije, pretpostavka je da će inovacija biti sve manje, kao i tolerancije.

Pogledajmo kako se Pluton ponaša u pojedinim poljima na individualnom nivou, pa i tad samo ako ima jake aspekte jer – Pluton je generacijska planeta, ona utiče tako da jednostavno ne možete da je izbegnete zato što se svima oko vas „dešava“ – isto. Kako vama, tako i vašem drugu iz klupe, komšiji, kolegi, rođacima… Svi ste u istom loncu.

Pluton - planeta(?) sudbine

Pluton u 1. polju (najjači na ASC). Jaka potreba da se osoba po nečemu izdvoji, da ne bude kao ostali. Ne povinuje se opštim pravilima, misli da su za nju drugačija ili ih diktira drugima (Raspućin je imao Plutona na ASC, na destruktivnoj zvezdsi stajačici Algol – 25. stepen Bika u to vreme).

Pluton u 2. polju. Prilično slaba pozicija. U nekim slučajevima označava dobitke od tajnovitih ili okultnih poslova, kao i riskantne poteze i preokrete u finansijskim poslovima.

Pluton u 3. polju. Takođe slaba pozicija. U sprezi s jakim a povoljnim aspektima može ponekad da označava uvećanje misaonih mogućnosti i podstiče sposobnost razumevanja.

Pluton u 4. polju (najjači na IC). Često označava velike preokrete u životu, obično negativne (dramatične selidbe, rušenja, propadanje države, zbegove…) pogotovo u detinjstvu, kao i razrušen grob. U ovom polju takođe označava i ljude koji s lakoćom otkrivaju tajne.

Pluton u 5. polju. Stvaralačke sposobnosti, ali proistekle iz neke muke. Ovo je dobar položaj za umetnike. Međutim, ako pravi loš aspekt s Mesecom, onda su to velike brige u vezi s decom.

Pluton u 6. polju. U zavisnosti od aspekata, čelično ili slabo zdravlje. Na primer, loš aspekt (pogotovo apozicija, ali i egzaktni kvadrat) sa Saturnom, daje neprestanu opasnost po zdravlje, kao i hronične bolesti.

Pluton u 7. polju (najjači na DSC). Nepovoljan položaj za brak, saveze i partnerstva. Po pravilu, ovakvi brakovi se razvode, savezi propadaju, a partnerstva se završavaju izdajom jedne strane. U mundanoj astrologiji ponekad se tumači i kao – izdajica iz inostranstva.

Pluton u 8. polju. Može da označava pojačan interes za okultne nauke ili naglašava onostrane sposobnosti (medijum), ukoliko i ostali elementi horoskopa to potvrđuju.

Pluton u 9. polju. Slab položaj, mada može da ukazuje i na interes ka duhovnim saznanjima. Ali, ako je blizu MC, onda se u potpunosti gleda kao da je u 10. polju.

Pluton u 10. polju (najjači na MC). Čovek koji stremi velikoj moći, visokom položaju, koji želi da pređe granice dopuštenog i uspostavi neka nova pravila. Ako je u nepovoljnim aspektima, onda je to osoba koja samu sebe sapliće i uništava velike mogućnosti koje ima.

Pluton u 11. polju. Slab položaj, Ukazuje samo na potrebu za prijateljstvima koja se zasnivaju na tajnama, misterijama, okultnim iskustvima…

Pluton u 12. polju. Osobe koje su stalno pod stresom da neće ispuniti obaveze, odgovoriti rokovima… Ukoliko je Pluton za 12 stepeni udaljen od aspekata s uglovima (ASC, DSC, IC i MC), smatra se da je Pluton dominantna planeta u horoskopu te osobe.

 

Podeli s drugima