foo

Majls Džejkobson, šef izdavačke kuće Sports Interactive, tvrdi da je popularna menadžerska video igra nelegalno „skinuta“ više od 10 miliona puta s interneta.

Jedna italijanska grupa hakera uspela je da sredinom maja „razbije“ zaštitu od kopiranja ove video igre, ali su vlasnici autorskih prava ostali u mogućnosti da zbog nekompletno obavljenog posla Italijana prate IP adrese sa kojih je FM2013 nelegalno preuziman.

Broj onih koji su besplatno „skinuli“ igru je veći od deset miliona. Apsolutni šampioni su stanovnici Kine – 3.2 miliona. Slede ih Turci sa nešto više od milion, i Portugalci sa nešto manje od 800 hiljada korisnika. Sunarodnici hakera, Italijani „počastili“ su se u 547 hiljada prilika, a zanimljivo je da je zabeleženo i jedno preuzimanje i iz Vatikana!

Džejkobson ne izjednačava broj preuzimanja sa gubitkom zarade, ali tvrdi da je broj potrošača značajno opao nakon što se „krek“ pojavio na internetu. On procenjuje da je kompanija izgubila 176 hiljada mušterija, ili 1.74 % korisnika piratizovanog sadržaja, ili jezikom brojki – 3.7 miliona dolara.

Govoreći na Gejmerskoj konferenciji u Londonu, Džejkobson tvrdi da je svestan „da će i hakeri nastaviti da ‘krekuju’ i ljudi nastaviti sa ‘skidanjem'“, ali da je motiv njegovog izlaženja u javnost sa ovim podacima motivisan željom da se poveća stepen razumevanja rasprostranjenosti piraterije.

Podeli s drugima