vizual Osvezavanje Memorije

Osvežavanje memorije je pokušaj da se srpska srednjovekovna kulturna baština predstavi na jedan drugačiji, nov način, što podrazumeva savremen muzeološki pristup, koji osim iznošenja originalnog materijala ima za cilj stvaranje atraktivne, interaktivne audio-vizualne postavke. Posetilac je pozvan da otkriva materijal, krećući se kroz niz zamračenih soba i prostora.


Osvežavanje memorije je savremena interpretacija srednjovekovnog materijala, stoga posetioce očekuje prikaz srednjovekovnog materijala kroz brojne instalacije, animacije, virtualne projekcije, interaktivne prezentacije, zvučne instalacije i originalne radove inspirisane upravo materijalom ove izložbe.
Ornamentu se pristupa s više strana upravo u pokušaju savremenog čitanja njegovih vrednosti. Materijal koji se izlaže je nastao tokom pedesetih godina 20. veka, tako što je slikar Milovan Arsić snimao na terenu ornamente s fresaka Srbije i Makedonije. Na izložbi će biti prikazano preko 500 tabli kopija ornamenata srpskih srednjovekovnih fresaka koje su poslednji put izlagane 1961. godine, u okviru Vizantološkog kongresa, održanog te godine u Beogradu.
Za potrebe izložbe, izložbeni prostor Muzeja primenjene umetnosti je pregrađen zidovima, te se na taj način dobio veliki broj sala, koje za cilj imaju stvaranje priče i aktiviranje posetilaca. Posetioci, umesto da samo posmatraju izložene predmete, suočeni su s otkrivanjem kako predmeta, tako i prostora. Sam materijal koji je izložen je izvanredan, a veliki broj tih ornamenata izgleda vrlo savremeno. Ova izložba nam pruža mogućnost da na jednom mestu vidimo sabrane elemente fresko slikarstva za koje bi nam bile potrebne godine putovanja i istraživanja, kako bismo obišli manastire i crkve u kojima se nalaze.

019 SIS
Autor reprezentativne studijske izložbe „Ornamenti srpskih srednjovekovnih fresaka – Osvežavanje memorije“ je Dušan Milovanović, muzejski savetnik, a autor izložbene postavke je Ivan Mangov, docent na Fakultetu za umetnost i dizajn Megatrend univerziteta. Ono što ovu izložbu čini posebnom je činjenica da se autorski tim odlučio za angažovanje mladih ljudi, autora koji ne pripadaju onom delu publike kome bi tema srpskog srednjeg veka bila prevashodno bliska. To su savremeni, progresivni stvaraoci, koji se s temom suočavaju na hrabar, inovativan, sebi svojstven način.
Muzika je izuzetno bitan element ove izložbe. Originalnu muziku za izložbu „Osvežavanje memorije” radili su Goran Trajkovski iz čuvene makedonske grupe Anastasija, Dorijan Jovanović, još jedan talentovani makedonski muzičar, profesor Zoran Jerković i DJ Marko Nastić. Sve sale imaju profesionalno ozvučenje i krećući se kroz sale, posetioci se kreću kroz svojevrsne muzejske pejzaže, gde se različite muzičke numere smenjuju, nadopunjuju i grade atmosferu.
Isidora Nikolić, grafička dizajnerka, uradila je logo i ceo vizualni identitet izložbe.
Vukan Ćirić I Dušan Zjalić uradili su animacije inspirisane srednjovekovnim ornamentima.
Aleksandar Vac, keramičar, napravio je prostornu instalaciju sa više od 300 trodimenzionalnih elemenata, inspirisan fragmentima srednjovekovnih ornamenata. Rad Nataše Teofilović –‘’Asimietry’’, koji je prikazan na ovogodišnjem Oktobarskom salonu, biće takođe emitovan i u okviru izložbe „Osvežavanje memorije’’, a izgled kataloga potpisuje dizajner Zoran Đorđević.
Izložbu prati niz akcija, radionica, koncerata, predavanja. Ekskluzivnost, lepota i bogatstvo predstavljenog materijala, moderna postavka, kao i niz događaja već sada bude pažnju stručne javnosti i publike.
Za ovu priliku pripremljena su dva kataloga: reprint kataloga Zagorke Janc iz 1961. godine i autorski katalog „Osvežavanje memorije” Dušana Milovanovića, muzejskog savetnika MPU u kome je predstavljena kompletna kolekcija kopija ornamenata Muzeja primenjene umetnosti (572 primerka), s autorskim tekstovima petorice stručnjaka, koji iz različitih uglova komentarišu fenomen ornamenta.
Autorski tim ove izložbe stoji i iza realizacije izložbe „Riznice manastira Hilandara” 2008. godine, koja je nagrađena prestižnom nagradom IKOM-a. Izložba je zabeležila izvanredan odziv kod publike i medija jer se suočila s temom na inovativan i hrabar način.
Izložba traje do kraja januara 2014. godine
Muzej primenjene umetnosti, Beograd, Vuka Karadžića 18
Radno vreme muzeja i muzejske prodavnice : utorak-subota, od 11 do 19 časova
Cena ulaznice: 200 dinara
Grupne posete najavljuju se dva dana ranije

Podeli s drugima