osama


Za roman Osama Vladimir Kecmanović dobio je nagrade Instituta Ivo Andrić i Pečat vremena


 

Pripovedač ove potresne priče, stari musliman iz Bosne, ispoveda svoj život nekadašnjem zemljaku s kojim se susreo u Americi, gde je dospeo posle ratova i raspada Jugoslavije. Njegova priča o moćnicima i žrtvama jednog do juče mirnog i srođenog sveta, o Muratovom sinu Baji koji se u pomračenju uma poistovećuje s Osamom bin Ladenom, kao da priziva povest o Ćamilu i Džem-sultanu, samo na ovim prostorima i u skorašnje vreme, u ovdašnjoj „prokletoj avliji“.

Istorija se ponavlja a zlo ne bira, kao da nam poručuje pisac na usta nesrećnog srpskog dečaka iz romana „Top je bio vreo“, a sada i u „Osami“ kroz ogledalo nesrećnog Baje. Živopisnim bosanskim govorom, prepoznatljivim stilom s jezgrovitim i isečenim rečenicama, Kecmanović gradi nezaboravne likove meštana, ratnih profitera, dođoša i porobljivača, džihadista i sforovaca, novih silnika i starih porodica koje je rat razorio, i potvrđuje svoje visoko mesto u savremenoj srpskoj književnosti.

„Pisac ispisuje sudbine u nijansama koje možemo porediti jedino s onim andrićevskim“, smatraju poznavaoci njegovog dela. Ipak, Kecmanović na neki način daje originalan oblik svojim junacima, jer mu govor njegovog detinjstva pomaže da na verodostojan način sačuva autentičnu predstavu o sredini iz koje junaci izranjaju. Čini se da se na taj način priča sama priča baš onako kako to pisac želi.

Prema mišljenju Emira Kusturice, novi roman Vlade Kecmanovića je delo koje možemo svrstati u žanr knjiga „otvorenih vena“. Pisan je jezikom njegovog detinjstva, govorom u kome su izostavljeni vokali i gde se značenja reči gube u bujici strasti i osećanja koja autorove junake vode kroz snažne zaplete. „Osama – još jedan trijumf Kecmanovićevog čovjekoljublja“, smatra proslavljeni srpski reditelj.

Roman Osama možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Jedan posetilac sajta SlovoPres, koji u komentarima prvi tačno odgovori na pitanje Kako se zove pripovedač u Osami? dobija ovaj roman na poklon!

Podeli s drugima