Naslovna-042-velika


Novi Miljin kuvar − Nepečene torte, po nepromenjenoj ceni od 31. avgusta na kioscima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji


 

San svakog ko želi da se osladi perfektnim ukusom poslastice, a da se minimalno zadrži u kuhinji i maksimalno uživa − to bi u najkraćem bio opis bilo koje nepečene torte. Pored kratkog vremena spremanja, ne treba zanemariti ni druge prednosti nad pečenim tortama: nemate nikakve veze s rernom, nema šanse da vam recept ne uspe (pogrešićete samo ako insistirate da pogrešite), sastojci su uglavnom jeftiniji od onih koje koristite za pečene torte…

Lakoća s kojom dobijate ukusnu poslasticu zadivljuje. Sve su to razlozi velike popularnosti ovih slatkiša. Može da ih spremi i malo dete jednako uspešno kao i iskusni poslastičar. Razlika će biti samo u dekoraciji.

 

13

 

Moderno doba omogućilo je da ionako kratak proces traje još kraće − tu su gotovi keks i puding, sredstva za učvršćivanje, želiranje… Možete da napravite tortu u bilo kom obliku ili da je jednostavno stavite u kalup za tortu, i kad se stegne − samo skinete obruč. Za većinu poslastičarskih recepata mere su vrlo precizne, što za nepečene torte ne važi. Sve, ali bukvalno sve, možete da podredite svom nahođenju i što se tiče oblika i što se tiče ukusa.

 

slag rendana cokolada1

 

Izdanje Miljinog kuvara − Nepečene torte podeljeno je na torte s keksom, voćne i kremaste.

 

14Ako ste bili ubeđeni da su sve torte u kojima je sastojak keks novijeg datuma, odnosno da su ultramoderne, grdno se varate. I u vreme naših čukunbaba pravili su se kolači s keksom, samo što su one same pekle keks, tako da su torte koje mi danas smatramo za najlakše i najbrže za pravljenje, nekada bile sve suprotno − dugo su se spremale i bile mukotrpan posao. Takođe, umesto mlevenog keksa nekad su koristile prezle. To je već lakše i brže. Nije nikakva dilema da li su nepečene torte moderne ili starinske jer je − svejedno. Od recepata za ovaj tip nepečenih torti izdvajaju se keks torte u mnoštvu varijanti, ferero, pesak… torta.

Kremaste nepečene torte su softane, tope se u ustima. Na prvi pogled deluje da goje i teško padaju organima za varenje. Naravno, ima torti koje su takve − uživate dok ih jedete, a posle vas muka uhvati kad stanete na vagu. Nekad se i stomak pobuni, teško mu je da to sve svari, ponekad i koža počne da se buni nečistim tenom… Ne brinite, ništa vam se loše neće desiti ako ste umereni. I ne zaboravite − maslac je prirodna hrana, u prednosti je nad hemijom. Kokos torta, rumba torta, ruska salata, griz-sladoled… samo su neki od recepata za torte koje ćete pronaći u Miljinom kuvaru među kremastim nepečenim tortama.

Među voćnim nepečenim tortama moguće su varijacije, odnosno da izaberete voće po svom ukusu ili ono koje je u sezoni iako u receptu piše drugačije. Tokom cele godine možete da se sladite kojim god hoćete voćkicama, bila im sezona ne bila. Međutim, kad pravite poslastice, ipak bi trebalo da se držite sezonskog voća. Smrznuto koristite ako je u receptu naznačeno da se kuva, a iz zimnice ako je na neki način termički već obrađeno. To je sva mudrost, ostaje vam samo da uživate u voćnim divotama!

 

IMG_9706-1024x682

 

Podeli s drugima