cold

Prema sezonskoj prognozi, u periodu između 12. i 15. oktobra, trebalo bi da nas očekuje hladnije vreme, uz povremene slabe padavine

Bojan Šojić

Sunce je prijatno, kiša je osvežavajuća, vetar nas podupire, sneg nas uveseljava; zaista, ne postoji takva stvar kao što je loše vreme, samo različite vrste dobrog vremena.

Da li je Entoni d’Anđelo u pravu ili ne, svako će drugačije zaključiti. No, sviđalo se nama ili ne, vremenske prilike se menjaju, brže ili sporije, i mi tu ništa ne možemo da učinimo osim da im se radujemo ili da gunđamo.

Promenljivo vreme je obeležilo period za nama. Povremeno je bilo kiše, bilo je i najavljenih pljuskova sa grmljavinom, a i pojačanog vetra. No, ponovo sam potcenio pad temperature, pa su u proseku bile niže za još 3-5°C u odnosu na one koje sam najavio. Zbog jakog vetra, subjektivni osećaj hladnoće je bio još veći. Ipak, maksimalne temperature su tokom svih ovih dana bile u dvocifrenom plusu iako su meteo službe isprva najavljivale da temperature neće prelaziti 8 ili 9°C.

Interesantno je da je Beograd, koji je obično najtopliji, ovog puta bio najhladniji grad u zemlji, hladniji čak i od Sjenice.

 

slika1

Razlika u izmerenoj temperaturi između Beograda i Sjenice (levo) i najavljeno zahlađenje u sezonskoj prognozi za period oko 15. oktobra (desno)

Prema sezonskoj prognozi, u periodu između 12. i 15. oktobra, trebalo bi da nas očekuje hladnije vreme, uz povremene slabe padavine. Tome ćemo dodati ono što ima da posvedoči karta predstojeće lunarne faze.

Mlad-Mesec

Mlad Mesec, 13. oktobar 2015. 02:06h, Beograd

Prvo polje karte pada u vatrenog Lava i termin vatrenog Marsa. Mogli bi reći da su to indikatori toplijeg vremena pred nama.  Međutim, kako je noćna karta u pitanju, i Sunce malo ohlađeno na račun sezone, a Mars malo ohlađen pozicijom u hladnoj i suvoj Devici, ne možemo baš doneti sud o nekom značajnijem otopljenju. Uz to, stepen u usponu je i pod zracima flegmatičnog Meseca.

S druge strane, nabrojani pokazatelji ne idu u prilog ni nekom ozbiljnijem zahlađenju, tako da ne bih računao na to da će se vrednosti maksimalnih temperatura mnogo menjati  u odnosu na ove koje smo imali do sada. Najverovatnije će se kretati između 10°C i 15°C, a u pojedinim danima i nekoliko stepeni više.

Zadržaće se promenljivo oblačno, povremeno sa slabom, kratkotrajnom kišom, a najviše padavina bi trebalo očekivati na prelazu između 13. i 14. oktobra, uz pojačan vetar. Nakon toga tek ponegde slabe padavine, uglavnom južnije i istočnije, a biće i  sunčanih intervala.

Venera lagano napušta kvadraturu sa Saturnom, koja po pisanju starih astrologa uzrokuje turbulentno vreme sa hladnim kišama. To znači i da će i hladnoća i padavine lagano slabiti kako vreme bude odmicalo.

Merkur je napravio zaokret i krenuo direktno, najpre prilazeći Saturnu. Eto još malo neprijatnog, hladnijeg vetra. Strujanja će biti najpre južnih i jugoistočnih, potom istočnih, pa na kraju zapadnih pravaca. Udari vetra na momente mogu biti dosta jaki. U drugoj polovini perioda, vreme bi trebalo da bude mnogo mirnije.

Kao i kod nas, u okruženju će biti promenljivo vreme, mestimično sa kišom. Češće padavine i veću količinu treba očekivati u prvoj polovini perioda i to naročito u zapadnim i jugozapadnim delovima Balkana. Povremeno će biti i vrlo jakog vetra. Maksimalne temperature bi se kretale uglavnom između 9°C i 16°C, južnije i nekoliko stepen više. U drugoj polovini perioda više sunčanih intervala, slabljenje vetra i ređa pojava slabih padavina.

Podeli s drugima