Nedelja turskog filma u DOB


Nedelja turskog filma od 15. do 20. septembra u Velikoj sali DOB, u organizaciji Instituta Yunus Emre u Beogradu i pod pokroviteljstvom Ambasade republike TurskeNajznačajniji filmovi iz bogate turske filmske produkcije koja je tokom prethodnih godina izrasla u jednu od najozbiljnijih nacionalnih kinematografija na razmeđi između Istoka i Zapada, predstavljajući najbolje od oba ova pola u svojim filmovima. Publika će biti u prilici da pogleda širok raspon ostvarenja, od žanrovskih filmova koji su pravi komercijalni bum do arthaus ostvarenja ovenčanih najznačajnijim festivalskim nagradama.

Nedelja turskog filma počinje 15. septembra, u 21 čas, projekcijom filma Ljubav voli slučajnosti, s jednim od najznačajnijih glumaca mlađe generacije Mehmetom Gunsurom i glumicom Belčin Bilgin.

Pre svega, u pitanju su bioskopski hitovi poput istorijske drame s komičnim elementima Turski sladoled, akcioni hit Organizovani lopovski poduhvati 2, preko autorskih filmova poput Objave, čiji će se producent Tarik Tufan naći na gala otvaranju. Takođe, tu su filmovi Suvo leto, Šapni mi ako zaboravim, Pšenica, Nešto korisno, do remek-dela jednog od najvećih živih svetskih reditelja Nurija Bilgea Džejlana Stablo divlje kruške.

Tokom narednih dana projekcije će se održavati u terminima od 19 i 21 čas, a cena ulaznice iznosi 200 dinara.

Nedelja turskog filma u DOB

Turska ambasada i kulturni centar u Beogradu pri Turskoj ambasadi (Belgrad Yunus Emre Enstitüsü), pored 11 prestižnih naslova ove kinematografije, obezbedili su i gostovanje gostiju iz sveta filma koji će se predstaviti široj publici i nakon projekcija u DOB i Institutu Yunus Emre.

Jedna od njih je Hulija Kočjigit, diva turske kinematografije, glavna ženska uloga u filmu Suvo leto, koji je premijerno prikazan 1964. godine na Berlinskom filmskom festivalu i tom prilikom nagrađen prestižnom nagradom Zlatni medved.

Gost Nedelje turskog filma takođe je i Tarik Tufan, turski pisac i scenarista mlađe generacije. Tufan će se 19. septembra sastati sa studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Sve ljubitelje kinomatografije očekujemo na Nedelji turskog filma.

Ovim putem takođe Institut Yunus Emre želi da saopšti da je, iako najavljeno, gostovanje glumca Mehmeta Gunsura nažalost izostalo iz objektivnih razloga.

Nedelja turskog filma u DOB

 

Podeli s drugima