350 godina od Rembrantove smrti – uživo projekat Operacija Noćna straža


Rembrantova Noćna straža je u muzeju izložena u posebnoj galeriji, svake godine je uživo pogleda preko dva miliona ljudi, a sada se uživo može pratiti restauracija ove, možda i najznačajnije i najpoznatije holandske slike


Možete prisustvovati restauraciji čuvene slike Noćna straža, najvećeg holandskog slikara Rembranta van Rajna. Povodom obeležavanja 350 godine od Rembrantove smrti u Holandiji se organizuje mnogo različitih izložbi. Nekoliko značajnih postavki je u amsterdamskom muzeju Rijksmuseum. U ovom muzeju je u julu otpočeo i impresivan poduhvat restauracije slike Noćna straža. Veliko platno restaurira se pred očima posetilaca, a čitav proces se prenosi onlajn, na ovom sajtu.

Projekat Operacija Noćna straža je veoma skup istraživački projekat i najveća i nakompletnija restauracija Rembrantovog slavnog dela. Noćna straža je tokom vekova doživela razna oštećenja, čak i napad neuračunljivog posetioca koji je sliku 1975. godine isekao nožem. Slika je tada restaurirana, ali posledice su ostale vidljive. Aktuelna restauracija zasniva se na najsavremenijim tehnikama koje su odredili stručnjaci nakon detaljne analize platna i slojeva boje i laka.

Rembrant (1606-1669) je barokni slikar i grafičar, majstor svetla i tame, naracije i dramskih prikaza, kao i portreta. Noćna straža je nastala u zenitu njegove karijere, 1642. godine, ima smelu i energičnu kompoziciju, i prepoznatljivo poigravanje senkama, svetlom i tamom. U Rijksmuseumu je izložena u posebnoj galeriji, i svake godine je uživo pogleda preko dva miliona ljudi.

 

Podeli s drugima