Mesec – planeta unutarnjeg života


Po Suncu se određuje u kom ste znaku rođeni, a po Mesecu kakve ste osećajnosti. Prema starim astrolozima, Sunce označava vas spolja, a Mesec sve ono što ste unutra. Ali, kako se Mesec vrlo brzo kreće (obično prođe kroz jedan znak za dva i po dana), njegov uticaj oseća se kratko, mada je snažan, i nema osobe na koju ne deluje


U horoskopu postoje dva svetla: Sunce i Mesec. Kad vas neko pita koji ste znak, malo će toga saznati o vama jer i ne postoji 12 tipova ljudi. Kad kažete koji ste podznak, imaće nešto određeniju sliku, a ukoliko tome dodate i podatak u kom znaku vam je Mesec, jasnija slika već se nazire.

Po Suncu će vam znati glavne osobine, po podznaku kakav utisak ostavljate na druge, a po Mesecu kakvi ste „unutra“ – za neko opšte upoznavanje to može biti dovoljno. Ljudi koji su pod snažnim uplivom Meseca prilično zavise od spoljašnjih uticaja, prilagodljivi su, imaju bujnu maštu, proročke snove, velike promene u životu, romantični su… To je tek početna slika, a konačnu ćete izgraditi u sprezi s položajima i aspektima ostalih planeta.

Međutim, ne može da se prenebregne da se većina atentata u svetu desila za vreme Mladog Meseca, da su najgora pijanstva u vreme Punog Meseca, kao što se tada dešava i većina ubistava i samoubistava.

U mundanoj astrologiji Mesec simbolizuje narod, a Sunce vladara, i često se već samo na osnovu položaja i međusobnih aspekata ova dva svetla prave prognoze za neku državu.

Mesec u znakovima pokazuje kakav vam je tip osećajnosti i karakter ženskog principa vaše ličnosti. Naravno, tumačenje Meseca u ženskom i muškom horoskopu nije isto.

Mesec u Ovnu. Ne traži zaštitu već želi da zaštiti druge. Voli takmičenja, impulsivan je, ali preuzima ogovornost. Pionirski duh, brutalna iskrenost, problem sa samokontrolom. Žene s Mesecom u Ovnu su preduzimljive i uredne. Iako egocentrične, kad postanu majke, svu pažnju usmeravaju ka deci. U negativnim aspektima označava primitivizam, subjektivnost, autoritativnu majku.

Primeri: Neron, Emil Zola

Mesec – planeta unutarnjeg života
Emil Zola

Mesec u Biku. Jaka osećajnost, ljubav prema svemu lepom i jednostavnom. Ako neko „zna da uživa“, onda je to – on. Mnogo polaže na sliku o sebi u društvu. U natalnoj karti ženske osobe označava preuveličavanje tradicionalnih ženskih vrednosti, a kod muškarca – težnju za idealnom ženom koja je lepa, odana, dobro kuva i zanima je samo kuća.

Primeri: Aristotel Onazis, Žan de Lafonten

Mesec u Blizancima. Površna osećanja, podložna promenama. Bistrina misli, ali nedoslednost u delanju, pa deluju neozbiljno. Nemogućnost sedenja na jednom mestu. Vole da istražuju i sve isprobaju u seksu. U ženskom horoskopu je to želja za nezavisnošću, a u muškom – privlače ga intelektualke, duhovno bogate i nepredvidljive žene, pogotovo one koje iznenađuju (a njega je teško iznenaditi).

Primeri: Galileo Galilej, Johan Kepler, Isak Njutn, Sigmund Frojd

Mesec u Raku. Promenljiva raspoloženja, nedoslednost u odlukama, sklonost depresiji, ograničenost na kuću i događaje unutar nje. Tipično ženski položaj Meseca – izražene ženske osobine i materinska osećanja. Voli romantiku, privržena je deci, plače zbog tužnih filmova i knjiga… Kod muškarca označava da mu je ideal žena-majka koja brine o njemu ili žena-dete o kojoj on brine.

Primeri: Sokrat, kralj Petar Prvi Karađorđević

Mesec u Lavu. Sklonost prema raskoši, lepim stvarima i umetnosti. Talenat za matematiku. Ne dâ na sebe. Želja za dominacijom i vlašću. U negativnim aspektima žudi za javnom pohvalom „do koje mu nije stalo“. Žena želi da se dopadne, ali nije napadna (ima ukusa i dostojanstvena je), a muškarca privlači žena koja svuda izaziva pažnju bilo lepotom, erotičnošću, pameću ili obrazovanjem, i zbog koje će mu drugi zavideti.

Primeri: Platon, Dejvid Rokfeler, Josif Visarionovič Staljin

Mesec u Devici. Teško pokazuje osećanja, perfekcionista, sitničava, odgovorna, hipohondrična i uredna osoba. Zanimaju je samo „ozbiljne“ stvari. U ljubavi previše analizira, što je često košta opstanka veze ili braka. Od drugih ne očekuje ništa, prema sebi je vrlo kritična. Žene su nepoverljive prema muškarcima. Muškarci su u stalnoj potrazi za ženom perfektnom domaćicom.

Primeri: Baruh Spinoza, Artur Šopenhauer, Emanuel Kant

Mesec u Vagi. Težnja ka harmoniji. Voli zabavu, dobro se oseća kad je okružen ljudima, alergičan je na grubost i prostakluk. U nepovoljnim aspektima je slobodouman, ali provokator. Žene su najčešće dobro vaspitane i ostavljaju prijatan utisak, ali su u stvari hladne. Muškarci u roku od nekoliko sekundi umeju da ocene osobine jedne žene, pravi su majstori u tome.

Primeri: Frederik Šopen, Mihail Ljermontov, Albreht Direr

Mesec – planeta unutarnjeg života
Fridrih Niče

Mesec u Škorpiji. Jaka intuicija i velika pronicljivost. Druge čita kao otvorenu knjigu. Sklonost povlačenju u sebe, čak i izolovanost. „Namenjene“ su mu sudbinske ljubavi. Žene su erotične, često i ekstravagantne, žele ne samo da privuku, već i da omađijaju. Muškarce zanimaju zagonetne žene, svoje veze i brak održavaju samo ako postoji seksualna privlačnost.

Primeri: Hektor Berlioz, Fridrih Niče, Oliver Kromvel

Mesec u Strelcu. Neposrednost, druželjubivost i strast, međutim, površna osećanja. Ljubav prema sportu, životinjama, čudesima… Velikodušan je i naivan, ali ga prati sreća. Žena je tip Amazonke, privlače je nepoznata uzbuđenja, da joj se desi nešto što nikome nije, zaljubljuje se u strance, ljude druge vere ili rase. Muškarce privlače neobične žene, čak i „egzotične“.

Primeri: Volfgang Amadeus Mocart, Mahatma Gandi, Albert Ajnštajn, Ejmi Vajnhaus

Mesec u Jarcu. Spolja deluje kao leden čovek, a ima bogat unutarnji život. Sve prihvata vrlo ozbiljno i ima veliku snagu samokontrole. Nežnog je zdravlja. Izuzev prema najbližima, ne krasi ga saosećajnost. U ženskoj natalnoj karti pokazuje osobu koja želi da napreduje u društvu ili politici, a u muškoj karti muškarca koji slabo razume žene i baš iz tog razloga često pravi pogrešne poteze u vezi.

Primeri: Adolf Hitler, Jozef Gebels, Rudolf Hes, Napoleon Bonaparta

Mesec u Vodoliji. Poznaje mnogo ljudi, ima veze u svim strukturama. Ne mari za tradicionalne vrednosti, oportunista po prirodi, poštuje tuđu nezavisnost. Nije materijalista. Ima sklonost ka duševnim oboljenjima. Žena je dinamična, nezavisna, jednostavna do te mere da deluje kao da glumi. Za muškarca je idealna žena nekonformista, sklona slobodnoj vezi ili otvorenom braku.

Primeri: Dante Aligijeri, Elizabet Tejlor

Mesec u Ribama. Slab osećaj odgovornosti, ljubazan, nesrećan ako nekog povredi. Talenat za muziku. Jaka potreba da se „preda“ drugom (u ženskoj natalnoj karti) i da je potreban drugome (u muškoj natalnoj karti). Žena je romantična, želi zaštitu, nekad je i svesni mazohista. Muškarac traži ženu koja je u stanju da u potpunosti razume sve njegove strahove i da s pola reči tačno zna šta se očekuje od nje.

Primeri: Alfred Drajfus, Johan Volfgang Gete

Mesec – planeta unutarnjeg života

Mesec u poljima odaje u kojoj se životnoj sferi najbolje iskazuje žensko načelo i, u skladu s tim, u muškom horoskopu pokazuje odnos sa ženama.

Mesec u 1. polju. Promenljiv temperament, jak uticaj žena na formiranje ličnosti i karaktera. Pod uticajem su okoline i vole promene.

Mesec u 2. polju. Ukazuje na nestabilnost materijalnog položaja. Poslovi u vezi s putovanjima, trgovinom, finansijskim transakcijama…

Mesec u 3. polju. Uticaj okoline na vaspitanje, ali i nestabilni odnosi s najbližima, pogotovo s majkom i sestrama. Muškarci su ženskaroši.

Mesec u 4. polju. Ljubav prema domu i ukućanima, ali i česte selidbe. Jak uticaj majke na formiranje karaktera i sklonosti.

Mesec u 5. polju. Umetnički talenat. Kod žena je izražen materinski instinkt, a kako će se ispoljiti, ukazuju aspekti. Kod muškaraca znači mnogobrojne neobavezujuće veze.

Mesec u 6. polju. Svakodnevni posao s ljudima ili popularnost na poslu. U nekim aspektima ukazuje na hipohondriju i preteranu pedanteriju.

Mesec u 7. polju. U muškom horoskopu pokazuje da mu je vrlo važan brak. U ženskom horoskopu – osoba ne može sebe da zamisli van braka.

Mesec u 8. polju. Parapsihološke sposobnosti. Često ukazuje i na udovištvo. Imetak putem nasledstva, miraza, donacija…

Mesec u 9. polju. Interesovanje za inostranstvo, daleka putovanja, popularnost daleko od kuće. Uvek su na mestima gde se nešto bitno dešava.

Mesec u 10. polju. Kod žena označava popularnost na osnovu tipično ženskih osobina ili izgleda. Kod muškaraca pokazuje da su na njega veliki uticaj imale majka ili druge žene.

Mesec u 11. polju. Popularnost u društvu, omiljeni su, ali i u velikoj meri zavisni od prijatelja. I žene i muškarci često ulaze u veze s nekadašnjim prijateljima.

Mesec u 12. polju. Usamljeno ili nesrećno detinjstvo, vole da čitaju, skrivaju osećanja. I muškarci i žene vole veze u kojima je poverenje potpuno i obostrano.

 

Podeli s drugima