Merkur – planeta okretnosti


Pored Sunca i Meseca, Merkur je planeta koja ima najsnažniji upliv na natalnu kartu


Merkur određuje na koji se način krećemo, kako i koliko govorimo, da li razumemo dobro pojave koje nas okružuju… Govori i o deci, načinu na koji trgujemo, koliko smo obrazovani, kako komuniciramo s drugima, na koju nam stranu um „naginje“…

Astrološki, Merkur je najbliži Suncu i u natalnoj karti može da bude udaljen od njega najviše 28 stepeni. U najkraćem, to znači da vam je Merkur ili u istom znaku u kome je Sunce ili je u znaku ispred ili iza njega. Ako ste, na primer – Lav, Merkur je u vašem hoiroskopu u Lavu, Raku ili Devici. Samim tim, sa Suncem ne može da pravi nijedan drugi aspekt osim konjunkcije. Ali je zato mnogo aspekata s drugim planetama i upravo to daje spoljnom svetu sliku o vama. U jednom te istom znaku, sasvim je različito tumačenje ukoliko Merkur pravi pozitivne, nego ako pravi negativne aspekte.

Merkur u znakovima

Merkur u Ovnu

Razum je potčinjen instinktima. Pozitivno: Bistar um koji žuri da što pre dođe do cilja koristeći „šesto čulo“, odlučnost u delanju. Negativno: Uvredljivost, nedostatak takta i strpljenja.

Merkur u Biku

Sporost, praktičnost, želja da se sve proveri. Pozitivno: Zdravorazumsko razmišljanje, saznanja se baziraju na iskustvu, odlično pamćenje. Negativno: Ograničen um.

Merkur u Blizancima

Radoznalost, široka interesovanja, neposrednost. Pozitivno: Kritički um, brzo shvatanje, bogato izražavanje. Negativno: Površnost, pokvarenost, manipulisanje istinom.

Merkur u Raku

Osećajnost, ponekad i hirovitost. Pozitivno: Asocijacije po sećanju na osećanja i analiza subjektivnih utisaka. Negativno: Krajnja tvrdoglavost (do udaranja glavom u zid) i nedostatak smisla za humor.

Merkur u Lavu

Ostavljanje utiska. Pozitivno: Um sklon sintezi, brzo nalaženje rešenja, želja za učenjem, uverljivost. Negativno: Bistrini misli smeta želja da se zaseni sagovornik, velika patnja ako izgubi u verbalnom duelu.

Merkur – planeta okretnosti

Merkur u Devici

Analitičke sposobnosti, efikasnost delanja, pojačana pažnja na detaljima, odlično pisano izražavanje. Pozitivno: Urednost misli, objektivnost. Negativno: Sitničarenje, nesposobnost da se misli izraze, od drveća ne vidi šumu.

Merkur u Vagi

Otvoren um, humanizam, slušanje protivničkog mišljenja i njegovo uvažavanje. Pozitivno: Logika, lako shvatanje apstrakcija, traženje idealnih rešenja. Negativno: Neodlučnost, intelektualni snobizam.

Merkur u Škorpiji

Pronicljivost, jaka intuicija, detektivski duh. Pozitivno: Odgonetanje misterije, analiza, prodor u suštinu, brzo „sklapanje kockica“ u glavi, priznanje grešaka. Negativno: Protivrečnost, nečasnost, sklonost pravljenju intriga.

Merkur u Strelcu

Nezavisno mišljenje, slobodan duh, otvorenost, direktnost, lakoća učenja. Pozitivno: Sklonost filosofiji, pravdoljubivost. Negativno: Naivnost, prebrz govor, priznavanje prvenstva ubedljivima ili glasnima (a gorima od sebe).

Merkur u Jarcu

Koncentracija, istraživački duh, duboki uvidi, sklonost apstraktnom razmišljanju. Pozitivno: Dovođenje misli do zaključka, logika, i analiza i sinteza misli, savršeno pamćenje. Negativno: Fanatizam, netrpeljivost.

Merkur u Vodoliji

Samouverenost, progresivnost, pronalazačke sposobnosti. Pozitivno: Reformatorski duh, originalnost. Negativno: Blesavljenje, skepticizam, pravljenje neslanih šala i smišljanje obmana.

Merkur u Ribama

Najjača intuicija, medijum, lakoća ulaženja u duhovne sfere. Pozitivno: Empatija, dar predviđanja. Negativno: Iracionalnost, haos ideja, i – ili priča bez prestanka ili ćuti „kao riba“.

Merkur u poljima

Merkur u 1. polju

Snalažljivost, radoznalost, mladolikost. Pozitivno: Sposobnost da se odmah prihvati novo i izvuče ono najbolje. Negativno: Nervoza, neozbiljnost, rasejanost.

Merkur u 2. polju

Razum u službi bogaćenja. Pozitivno: Dobro upravljanje i raspolaganje novcem. Negativno: Sklonost mahinacijama i sumnjivim novčanim transakcijama, preterana bezbrižnost.

Merkur – planeta okretnosti

Merkur u 3. polju

Lako učenje i dobri odnosi s okolinom. Pozitivno: Savršen govor i odlično pisanje, ljubav prema kretanju i školi. Negativno: Površnost, znanje se svodi na ono što zna okolina i od čega ima koristi.

Merkur u 4. polju

Intelektualni kontakt s roditeljima i rodbinom. Pozitivno: Dobra zarada od poslova koji se rade od kuće ili u porodičnoj firmi. Negativno: Razdor u okviru porodice zbog sukobljenog mišljenja.

Merkur u 5. polju

Sklonost umetnosti, dobri odnosi s decom. Pozitivno: Umne sposobnosti stavljene u službu umetnosti i humanih ideja. Negativno: Um u službi zadovoljstva lakom zabavom, kockarske sklonosti.

Merkur u 6. polju

Široka lepeza interesovanja, pedantnost. Pozitivno: Uspeh u „merkurijanskim zanimanjima“: trgovini, izdavaštvu, komunikacijama… Negativno: Nesiguran posao, slaba koncentracija.

Merkur u 7. polju

Um u službi braka i partnerstva. Pozitivno: Intelektualizam u svim vrstama veza: ljubavnim, poslovnim… Negativno: Sklonost birokratizovanju u svemu što radi, nepostojanost u odnosima s drugima.

Merkur u 8. polju

Spekulacije, aspiracije ka nasledstvu. Pozitivno: Svrsishodnost bilo kakvog delovanja, radoznalost za pitanja smrti i seksa, usredsređenost. Negativno: Brojne opasnosti u dečjem uzrastu.

Merkur – planeta okretnosti

Merkur u 9. polju

Interesovanje za inostranstvo, ljubav prema putovanjima, fakultet. Pozitivno: Lako učenje stranih jezika, uspeh u visokom obrazovanju. Negativno: Neprijatnosti u vezi s inostranstvom i strancima, nemogućnost dobijanja diplome.

Merkur u 10. polju

Aktivna komunikacija, intelektualna snalažljivost. Pozitivno: Profesija povezana s putovanjima i komunikacijom, lako dolaženje do položaja u društvu. Negativno: Rasplinutost, nestabilnost, nejasan cilj.

Merkur u 11. polju

Prijateljstva zasnovana na intelektualnim interesovanjima. Pozitivno: Trezven stav prema ljubavi, posao i ideje kroz rad s klijentima. Negativno: Arogancija, kompleks više vrednosti.

Merkur u 12. polju

Teško detinjstvo, usamljenost, sklonost ka „tajnim poslovima“, na primer poslu špijuna. Pozitivno: Strpljenje, profesija zasnovana na pomoći nevoljnicima ili otkrivanju tajni. Negativno: Usredsređenost na samog sebe.

 

Podeli s drugima