131205092053-large

Revolucionarna tehnologija sve manjih robota koji vrše funkcije unutar ljudskog tela je spremna – potrebno je još samo da budu mekani kao biološka tkiva.

Rešavanjem ovog problema bave se dva naučnika: Antonio de Simone iz Međunarodne škole za napredne studije u Trstu (SISSA) i Marino Arojo sa Politehničkog univerziteta Katalonije. Inspirisani jednoćelijskim vodenim mikroorganizmima, njih dvojica su proučavali kretanje tzv. „mekih robota“. Obojica smatraju da za zupčanike, poluge i klipove u minijaturnim robotima budućnosti neće biti mesta.

„Kada pomislim na robote sutrašnjice, pre mi padaju na pamet pipci oktopoda i surla slona nego kranovi i mehanizam sata. A kada razmišljam o mikro-robotima, prvi mi na pamet padnu jednoćelijski vodeni mikroorganizmi“, kaže de Simone.

Cilj obojice stručnjaka je da saznanja iz mikrobiologije prenesu na polje robotike. Mikro-roboti mogu vršiti niz važnih funkcija za ljudsko zdravlje; mogu ubrizgavati lekove tamo gde je to potrebno, ponovo otvarati zatvorene krvne sudove ili zatvarati otvorene rane.

„Ako koristimo poluge i zupčanike pri smanjivanju uređaja – za tako nešto postoji limit. Ali, ako oponašamo biološke organizme, naši uređaji mogu biti smanjeni do veličine jedne ćelije, i to je glavni pravac našeg istraživanja. Da bismo uspeli u tome treba da usavršimo efikasnu motoriku naših mini-robota po ljudskom telu, i zato proučavamo kretanje vodenih mikroorganizama“, zaključuje de Simone.

foto: SISSA

Podeli s drugima