Platini

Čelni čovek UEFA smatra da bi trenutni sistem kažnjavanja fudbalskih prekršaja bio efikasniji ako bi se „najvažnija sporedna stvar na svetu“ poslužila pravilom iz ragbija u kome igrači nakon kršenja pravila odmah „ispaštaju za svoje grehove“.

Kada igrač u ragbiju skrivi prekršaj, sudija ga može na određeno vreme poslati van terena. Platini smatra da bi takva pravila bila poštenija i za fudbal. „Voleo bih da promenim sistem sankcionisanja. Kažnjavao bih igrače sa 10-15 minuta van igre, kao u ragbiju. Na taj način, tim protiv kog je skrivljen prekršaj bi odmah bio u prednosti, umesto da to bude treći tim u sledećem kalendarskom meču“, izjavio je španskom listu As svojevremeno trostruki Evropski fudbaler godine.

Prema sistemu koji je trenutno na snazi, igrač biva izbačen iz igre ako dobije dva žuta kartona u toku jedne utakmice i automatski je suspendovan za najmanje jedan sledeći meč. U ligaškim i kup takmičenjima „dobija poštedu“ za idući meč nakon što sakupi određen broj kartona (od dva do pet, zavisno od takmičenja).

„Za sad je to samo ideja. Sačekaćemo da sazri da bismo videli da li doprinosi igri. To je predlog koji treba istražiti“, smatra Platini koji se takođe založio da golmani ne treba da dobijaju direktne crvene kartone kada skrive jedanaesterac. „To je suvišno. Penal je već dovoljna kazna“, ocenjuje slavni Francuz.

Podeli s drugima