Živanši

Serijal Haljine koje su promenile modu pratite ponedeljkom, a počinjemo klasikom – obaveznim komadom svakog ženskog ormara

Milja Lukić

Najpoznatija haljina svih vremena svakako je mala crna haljina, koju je dvadesetih godina prošlog veka (1926) kreirala legenda mode Koko Šanel. Iako je njena kreacija jednostavna, izazvala je pravu revoluciju. Dobro, sad, ne baš onakvu kakvu je izazvalo skraćivanje dužine do ispod kolena ili elementi muške garderobe u ženskoj ili mornarski stil… što je sve zasluga gospođice Gabrijele, ali je revolucionarna jer posle male crne haljine ništa više nije bilo isto.

Kad se pojavila, toliko jednostavna a genijalna, upoređivali su je s Fordovim automobilom: jеdnostavna, jeftina, crna i masovno se proizvodi, odnosno svako može da je priušti. Koliko ste elegantni više nije bila stvar bogatstva već stila.

 

 

Svima pristaje

U maloj crnoj haljini ženska silueta izgleda vitko, čak i kad nije

 

Mala crna haljina može biti skupocena ako je od skupog materijala i s asesoarom od dragog kamenja, takođe može biti i najjeftinija, ali nije poenta u tome. Najobičniju crnu haljinu jednostavnog kroja možete nositi na poslu, posle posla dodajte broš ili ešarpu i krenite na koktel, a uveče joj pridružite bisernu ogrlicu i duge crne rukavice, i spremni ste za bal. Zahvaljujući tom svojstvu, postala je obavezan deo garderobe svake žene, klasika u svakom smislu.Pojam „mala crna haljina” postao je sinonim za univerzalnost. U industriji kompjutera govori se o modelu koji bi bio „poput malе crnе haljinе”, a Džordžu Bušu su politički oponenti spočitavali da „11. sеptеmbar koristi kao malu crnu haljinu“ – kad nema rešenje, iz ormara vadi malu crnu haljinu, odnosno 11. sеptеmbar

Prva kreacija ove haljine bila je bеz rukava, dužinе oko kolеna i pratila je liniju tela, ali je bila komotna. Za vreme u kome je model nastao, bilo je to previše smelo, ali su žene masovno prihvatile novu modu. Sociološki gledano, mala crna haljina učinila je više za emancipaciju žena od brojnih feminističkih pokreta.

Odri Hepbern, u ulozi Holi Golajtli u Doručku kod Tifanija (1961) nosila je planetarno najpopularniju malu crnu haljinu. Kreator je čuveni Živanši, s kojim je glumica uspešno sarađivala tokom karijere – u ugovorima za filmove insistirala je na stavci da njenu garderobu kreira isključivo on. Kad je Odri Hepbern umrla 1993, Živanši je haljinu iz „Doručka kod Tifanija” donirao u dobrotvorne svrhe, i tada joj je procenjena vrednost kao umetničkom delu. Na aukciji je 2006. godine prodata za 467.200 funti, što je ubedljivo najveći iznos svih vremena za neki filmski kostim.

 

Koko Šanel

Jedan od prvih modela Koko Šanel bila je mala crna haljina, i ostala joj je do kraja
verna – uvek ista, a uvek drugačija

 

Poznata je još jedna mala crna haljina, Diorov model bez bretela, koju je Monika Lеvinski priložila kao dokazni matеrijal da Bil Klinton ne govori istinu o ljubavnom odnosu koji je imao s njom.

 

 

Podeli s drugima