carl

Knjiga o masovnom i individualnom (ne)ukusu vrti se oko karijere i albuma „Let’s Talk About Love“ megapopularne frankokanadske pevačice Celine Dion

Dario Stajić

„…I give you love without the pain…“ – „Make You Happy“ sa albuma „Falling Into You“ (1996)

Knjiga o masovnom i individualnom (ne)ukusu, vrti se oko karijere i albuma „Let’s Talk About Love“ megapopularne frankokanadske pevačice Celine Dion. Iako, naizgled zicer i iako, autor ne deli svoje lične simpatije prema njenom opusu, kao recimo cenjeni britanski sociolog i kritičar pop kulture Simon Frith, ne libi se truda, dubljih i detaljnih analiza, koje bi eventualno promenile nečije mišljenje. Za nestrpljive, vredi započeti sa zaključkom: „…Celine Dion remains securely uncool. And that gives me the heart to go on.“

„My Heart Will Go On“. Pesma je 2005. godine proglašena trećom na listi najnepodnošljivijih svih vremena (Maxim) (kada se ukuca „my heart“ na jutjubu, prvo izađe naslov baš te pesme, prim. ur). BBC i Q su bili još nemilosrdniji. Urednik Village Voicea, Robert Christgau, opisao je njen uspeh kao „proces koji mora da se izdrži.“ Kritičar Rolling Stonea, Rob Sheffield, za njene glasovne akrobacije tvrdi da je to „just furniture polish“. Ipak. Na osnovu univerzalnih principa demokratije, „50,000,000 Celine Fans Can’t Be Wrong“? Ali. Čak je i pokojni Elliott Smith posle nastupa na dodeli Oskara na kome je delio binu sa divom, priznao da se lepo i korektno ponela prema njemu: „She was really sweet.“ I tako doveo u pitanje ionako poljuljan renome u svetu „indija“, nakon prelaska sa „Kill Rock Stars“ na „Dreamworks“.

Wilson tvrdi da se ne seća da je ikada upoznao nekoga ko voli C.D. A odrastao je u istoj sredini kao i ona: u Montrealu. I kreće nedvojbeno sa samoispitivanjem: „Ako su kritičari sedamdesetihih tako pogrešili u pogledu diska… zašto muzika mora da ostari, da bi dobila fer tretman? “ Deena Weinstein je na tu temu napisala čitav esej: „Rock Critics Need Bad Music“. Zašto takav stav i mržnja prema nekome ko je (u vreme pisanja knjige) prodao 175 miliona albuma (bez OST Titanic) i čija se verna publika prostire od „Idahoa do Iraka“? Pevala za papu?

Francuski identitet? „Nikad niste čuli C.D. na francuskom, teško je poverovati da je u pitanju ista osoba.“ Milioni za žrtve harikejna „Katarina“ u New Orleansu. Jednostavno, njena karijera je besprekorno medijski pokrivena i vođena. Septično čista.

Možda bi njeni „izgubljeni“ snimci koje je radila sa producentom Phillom Spectorom promenili nečije mišljenje? Ona sama. Ne želi da bude nametljiva: „Do you think I want to disturb them when they make love? I want to be part of it. I don’t want to interrupt… I’m doing my job, my song, and if you wanto to hear this song and not that song,
I have nothing to do with it.“ Ne vredi. Ne pomaže.

Da je zavolim.

Rusko-američki umetnik Vitaly Komar kaže: „art world is not a democratic society, but totalitarian one… Individuals who create laws and criteria are also its main decision-makers.“ Kritičari tu očigledno imaju manje nego polovičan uspeh. U slučaju C.D. verovatno su i kontraproduktivni. WTF kritičari? Tastemakeri?

Sociolog Pierre Bourdieu kaže da se ukus uvek zanima – u stvari, polu-zanima – i ta zanimanja su socijalna. Ukus znači da se razlikujemo od ostalih. I konačni proizvod te razlike je klasna struktura. U ekonomsko-obrazovnom smislu, muzika C.D. verovatno ruši neke klasne razlike, iako je procenat njenih fanova statistički znatno niži u grupi sa višim godišnjim zaradama.

Čak i u poređenju s punkom, metalom, pa i U2 i RATM, albumi C.D. su „statični, komformistički, antisubverzivni“, što je činjenica koja već pomalo golica maštu. Ali i to. Ne vredi. Ne pomaže.

Da je zavolim.

„Let’s Talk About Love“ je, (autor citira Magnetic Fields): „long and boring/and written very long ago/It’s full of flowers and heart-shaped boxes/and things we’re all to young to know.“

Možda će u budućnosti u pomoć da priskoče Rick Rubin ili Jack White? Kako stvari sada stoje, jedini razlog zbog koga bi eventualno mogli da zavolite C.D. je taj da se “ ne sećate da ste ikada upoznali nekoga ko (to) voli“.

Podeli s drugima