rijeka

Solidna primorska hip hop ponuda; (skoro) sve na jednom mestu

Marko Nikolić

Sa dovršavanjem procesa globalnog omasovljenja hip hopa, reperi ovih dana stižu i iz najudaljenijih zabiti, a gradovi imaju već formirane scene. Upravo to je slučaj i s Rijekom, koja se ranije mogla podičiti i više nego solidnom rokerskom reputacijom, a sada, uz Slavonski Brod (odnosno neokomunističku Brlog ekipu (Daxx & Nightmare, Tenk itd)) ima najjaču hip hop scenu u Hrvatskoj, naravno, ako izuzmemo Zagreb i Split, koje prati jača medijska pompa i resursi muzičke industrije, svakako najveći na našem poluostrvu.

Gotovo 80 minuta muzike na ovoj kompilaciji objavljenoj pred kraj prošle godine dovoljno je jasan argument u prilog tvrdnji s kraja prošlog pasusa. Hip hop Rijeka stilski je raznovrsna i kvalitativno ujednačena kolekcija gradskih repera koje predvode etabliraniji Gane RImatore, Repoman, Suicide i Denno Carvaglio. Od novijih snaga, najviše obećavaju Hyena Lyrics, Psychotechs i Master. U naglašeno tvrđem, purističkijem pristupu repu uz očekivani ublažavajući primorski šmek (katkad uz reggae uplive), pokriva se pregršt tema u pesmama koje variraju od politički angažovanih preko stilskih vežbi do opuštenih zajebancija.

Kao i na svakoj kompilaciji, i ova ima svoje vrhunce i padove, ali prvi su, srećom, mnogo zastupljeniji, čineći od nje dragocen putokaz za sve hip hop avanturiste željne nešto drugačijih underground zvukova. Uz ubistveni Suicideov mixtape iz 2012. Tu i Tamo (pomrli svi linkovi, inače bih podelio – srećom na jutjubu i dalje , između ostalih, čekaju ubistvene 90% posto i Vanzemaljci slijeću; ko bira matricu od Arsonists sa sve semplom War of the Worlds Jeffa Waynea, u startu je mag), za početak sasvim dovoljno.

Podeli s drugima