kancer

Ceo novembar posvećen je borbi protiv raka pluća i pankreasa, a 10. novembar je proglašen za svetski dan svesti o retkim tumorima

Srbija je na 40. mestu po broju obolelih u svetu, po podacima Svetskog fonda za istraživanja kancera. Parametar za određivanje mesta na ovoj neslavnoj rang-listi je broj obolelih na 100.000 stanovnika. Kod nas je taj broj 218,9 obolelih, i to je otprilike neki svetski prosek. U regionu su po broju obolelih ispred nas Slovenija (21), Hrvatska (23) i Makedonija (36). U Srbiji je kod muškaraca najčešći rak bronhija i pluća, kod žena rak dojke, a jednako, kod oba pola, rak debelog creva.

Iako trenutno spadamo u svetski prosek, ono što zabrinjava jeste stopa učestalosti obolevanja i smrtnosti među obolelima od kancera. Kod nas se mortalitet godišnje uvećava za dva i po, učestalost obolevanja za dva odsto u odnosu na ranije godine. U odnosu na svetski prosek, 2012. godine porast je u Srbiji bio 2,8 puta veći.

Nažalost, procena je da će stanje biti još gore u nastupajućim godinama. Prosečni period za pojavu tumora od trenutka provociranja uzrokom iznosi 15 godina, koliko je prošlo od NATO bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom. Nikad nije precizno utvrđeno koliko je radioaktivnog materijala palo na Srbiju. Spekuliše se brojkama koje su izuzetno niske ili visoke, ali stručnjaci se slažu da je palo oko 15 tona radioaktivne municije, tačnije – osiromašenog uranijuma 238. Najviše su bombardovani Kosovo i Metohija i područje Pčinjskog okruga.

Podeli s drugima