davidjames

Legendarni engleski čuvar mreže Dejvid Džejms prinuđen je odlukom suda da šest meseci nakon proglašenja bankrota stavi na aukciju brojne stvari koje poseduje, među kojima posebno „bodu oči“ fudbalski suveniri i velika kolekcija gramofonskih ploča

Četrdesetčetvorogodišnji golman, koji je trenutno i igrač i „tehniko“ indijskog superligaša Kerala Blasters, nagomilao je dugove od 2005. godine kada se razveo od supruge Tanje, pošto je odlučio da se pomiri  sa svojom ljubavlju iz detinjstva Amandom, sa kojom živi i danas. Razvod ga je koštao tri miliona funti, a uskoro se istopilo i bogatstvo teško 20 miliona funti koje je stekao kako na terenu, braneći za Liverpul, Aston Vilu, Vest Hem, Mančester Siti i Portsmut, tako i van njega, zahvaljujući ugovorima od reklama i radeći kao fotomodel za prestižne robne marke poput Armanija.

Na aukciji se nalazi preko 200 fudbalskih suvenira – dresova, šorceva, opreme za trening i lopti. U ponudi su brojni dresovi koje je Džejms ili nosio ili dobijao u razmenama posle utakmica tokom svoje dugotrajne karijere, među kojima je i dres Malavija i potpisana oprema Frenka Lamparda i njegovog nekadašnjeg saigrača u Liverpulu Majkla Ovena. Za diskofile, „švorcirani“ golman je spremio nekoliko gramofona marke Technics SL-1200, kultnog modela koji se više ne proizvodi, Korg sinstisajzera/vokodera i druge audio/DJ opreme, kao i kolekciju od više od 1800 gramofonskih ploča.

Kako piše Daily Mail, u ponudi je i nekoliko „flet“ televizora, tri poljska i jedan sobni bicikl, automobil marke Vauxhall Astra, motorna testera koja radi na benzin i jubilarna plastična šolja sa likom kraljice Elizabete II, koja ga je 2012. proglasila za člana Reda Britanske imperije zbog izuzetnih doprinosa u fudbalu i dobrotvornom radu. Engleski dnevnik podseća da je Džejms svojevremeno bio kolumnista Obzervera i da je čitav svoj honorar uplaćivao u dobrotvorne svrhe, ali i da je vlasnik nekretnina čija se vrednost izražava sedmocifrenim brojem.

Džejms je branio za reprezentaciju Engleske 57 puta, a tokom karijere na Ostrvu osvojio je (samo) dva klupska trofeja – Liga Kup sa Liverpulom 1995. i FA Kup sa Portsmutom 13 godina kasnije. Brojka od 173 ligaške utakmice u kojima je uspeo da sačuva svoju mrežu netaknutu i dalje je važeći rekord engleske Premijer lige. Beogradska publika bila je u prilici da ga vidi „u akciji“ pre dve godine, kada je stajao između stativa islandske ekipe IBV, koja je te sezone u kvalifikacijama za Ligu Evrope golovima Pečnika i Mijailovića poražena od Crvene Zvezde. Dres tadašnjeg golmana aktuelnog srpskog i nekadašnjeg evropskog i svetskog šampiona Bobana Bajkovića, takođe je u ponudi.

Aukcija Džejmsovih stvari je on-line, počinje danas (6. novembar) i trajaće do 18. novembra.

Podeli s drugima