RAISING CONCORDIA

Specijalna emisija o najskupljoj i najzahtevnijoj operaciji spasavanja u istoriji biće prikazana u 220 zemalja uključujući i Srbiju prvog dana decembra od 20 časova.


Kosta Konkordija, jedan od najvećih i najluksuznijih ikada sagrađenih kruzera, nasukao se 13. januara 2012. godine nedaleko od obale Italije, pri čemu je poginulo trideset dvoje ljudi. Ogromno plovilo je ostalo na mestu nesreće i predstavljalo užasan prizor za lokalno stanovništvo kao i sve veću opasnost po okolinu.
Discovery Channel odlazi na mesto brodoloma u emisiji „Izvlačenje broda Kosta Konkordija“ koja će biti premijerno prikazana 1. decembra u 20:00, sa ciljem da zabeleži ovu veliku akciju spasavanja i otkrije šta o tome misli specijalni tim inženjera koji imaju naizgled nemoguć zadatak – da usprave ogromni brod i konačno ga uklone iz mora.
„Kako bih opisao koliko je ovaj poduhvat zahtevan, mogu da kažem da bih mogao da spojim sve druge akcije spasavanja u kojima sam ikada učestvovao i pomnožim ih sa deset“, kaže Nik Sloan, jedan od glavnih rukovodilaca ovog projekta i dodaje: „Ovo je, bez sumnje, najveća akcija spasavanja ikada.“
U ovom jednosatnom programu, Discovery će dočarati kako se inženjeri pripremaju da obave posao, uključujući izgradnju gigantske barže koja sadrži između ostalog i bolnicu, teretanu i prostorije u kojima će živeti stotine ronilaca i stručnjaka tokom akcije. Gledaoci će takođe imati priliku da se upoznaju sa čitavim procesom uspravljanja broda, poznatim pod nazivom „parbuckling“, a i da vide kako izgledaju pripreme za osposobljavanje broda koji treba da zaplovi ka svom konačnom odredištu gde će biti rasturen u komade.

Podeli s drugima