U Muzeju Jugoslavije do 3. septembra, s besplatnim stručnim vođenjima


Izložba predstavlja izbor od preko 130 fotografija iz foto-arhiva Muzeja Jugoslavije, snimljenih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, tokom putovanja Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke Broz u afričke zemlje. Fotografije beleže susrete sa značajnim istorijskim ličnostima, među kojima su etiopski car Hajle Selasije, egipatski predsednik Abdel Gamal Naser, i prvi premijer i predsednik Gane, Kvame Nkrumah. Pored fotografija, na izložbi su predstavljeni i filmski zapisi, pokloni koje su Tito i Jovanka Broz primili i koji se danas čuvaju u muzejskom fondu, izvodi iz pisanja afričke štampe o ovim posetama, kao i dokumenta i beleške koje objašnjavaju kontekst vremena. Informacije o dekolonizaciji afričkih zemalja, o Titovim putovanjima i o razvoju bilateralnih odnosa između Jugoslavije i afričkih zemalja, prenesene su u formi 3D interaktvine hronologije, koja je deo postavke.

Kenija 1970: Predsednik Tito u časovima odmora u Kikoroku

Foto-arhiva Muzeja Jugoslavije pruža iscrpan pregled brojnih Titovih putovanja, a mnogi afrički lideri decenijama su na Titov poziv dolazili u posete Beogradu. Izložba prikazuje promenljiv odnos dve osnovne komponente: društvene vrednosti solidarnosti i antikolonijalizma s jedne, i formalne reprezentacije međudržavnih susreta na najvišem nivou s druge strane. Vrednosti o kojima je reč bile su zajedničke zemljama Trećeg sveta sa kojima je Jugoslavija šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka delila uverenja i ciljeve.

Autori projekta, kao i tekstova u istoimenoj knjizi koja prati izložbu su: Radina Vučetić, istoričarka (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), Ana Sladojević, nezavisna kustoskinja i teoretičarka umetnosti, Pol Bets, istoričar (Univerzitet u Oksfordu) i Radovan Cukić, kustos istoričar (Muzej Jugoslavije). Kustoskinje izložbe Tito u Africi – slike solidarnosti su Ana Sladojević, nezavisna kustoskinja i Mirjana Slavković, kustoskinja Muzeja Jugoslavije.

Izložba je otvorena 27. juna. Prevashodno se oslanja na fond Muzeja Jugoslavije, u kome se nalaze fotografije i negativi nastali tokom rada Kabineta predsednika Republike u periodu 1947–1980. Ostali eksponati su iz privatnih kolekcija porodica Dušana Lalevića i Mirka Lovrića, kao i iz Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, Arhiva Jugoslavije i Filmskih novosti.

Tunis 1961: Predsednici Tito i Burgiba na putu od pristaništa do rezidencije u Tunisu

Besplatan prateći program izložbe

Autorska vođenja:

1. jul 2017, 19.00 časova – Radina Vučetić, istoričarka i koautorka projekta. Vođenje kroz izložbu s fokusom na temu: Titova Afrika: reprezentacije moći na Titovim afričkim putovanjima

15. jul 2017, 19.00 časova – Ana Sladojević, nezavisna kustoskinja i Mirjana Slavković, kustoskinja Muzeja Jugoslavije. Vođenje kroz postavku s kustoskinjama izložbe.

12. avgust 2017, 19.00 časova – Nemanja Radonjić, istoričar. Vođenje kroz izložbu s fokusom na temu Jugoslavija i zemlje Afrike.

3. septembar 2017, 19.00 časova – Zatvaranje izložbe. Specijalan program i autorsko vođenje.

Podeli s drugima