Izložba Povratak Maksu Aubu


Izložba Povratak Maksu Aubu predstavlja pogled na život i rad jednog od najvažnijih predstavnika književnosti na španskom jeziku. Otvorena je u Institutu Servantes 10. jula, i može se pogledati do 12. septembra


Maks Aub je bio romanopisac, pesnik, esejista, scenarista, književni kritičar. Rođen je u Parizu 1903. Ovaj pisac nemačkog porekla odrastao je u Španiji – njegova porodica se doselila u Valensiju 1914. godine. Nakon završene srednje škole prvobitno je krenuo očevim stopama, radeći kao prodavac bižuterije. Međutim, koju godinu kasnije dobija premiju na lutriji, putuje u Madrid i otkriva fascinantan književni svet.

Maks AubTokom Španskog građanskog rata republikanska vlada ga je poslala u Pariz kao kulturnog atašea. Zanimljivo je da je 1937. bio zaslužan za izlaganje Pikasove Gernike na Međunarodnoj izložbi, kao i da je učestvovao u organizaciji Drugog kongresa antifašističkih pisaca.

Objavio je niz romana (Zatvoreno polje, Geografija, Luis Alvares Petrenja, Zelena pripovest…), zbirke pesama (Svakidašnje pesme, A…), dramska dela (Narcis, Necelokupna dramska dela…), a uređivao je i nekoliko časopisa. Njegovo Zatvoreno polje smatra se jednim od najboljih španskih romana 20. veka.

Nakon rata Aub je bio osuđen i zatvoren kao militantni komunista i eventualni špijun. Iz logora u Alžiru je uspeo da pobegne 1942, i da s porodicom preko Kazablanke stigne do Meksika. Adrese su se potom smenjivale, od Meksika do Kube preko povremenih dolazaka u Evropu, ali ne i u rodnu Španiju – tadašnje španske vlasti nisu mu dozvolile da se vrati u zemlju čak ni kada su mu preminuli roditelji. U Meksiku je živeo do smrti, 1972. godine, stvarajući i družeći se s drugim španskim prognanicima (pored ostalih i sa slavnim rediteljem Luisom Bunjuelom, s kojim je sarađivao na mnogim projektima).

Uzbudljiva životna i umetnička priča Maksa Aube predstavljena je na izložbi u Institutu Servantes u hronološkim segmentima. Detaljno je prikazano njegovo književno stvaralaštvo, izložene su mnoge fotografije, slike, časopisi, lična dokumenta, pisma.

 

Podeli s drugima