Izdajnik – Marko Belokio


Film Izdajnik Marka Belokija iz 2019. vratio je uspomene na Evropu 1970ih i 1980ih, i na borbu običnih Italijana protiv terorizma i mafije


Boris Trbić

Da li se sećate TV pokrivanja otmice i ubistva Alda Mora u SFRJ, napada Crvenih brigada po italijanskim gradovima, dolaska Đulija Andreotija na Titovu sahranu (Bušeta je svedočio da ga je Rina poljubio u usta prilikom tajnog sastanka)? Ali i uživanja srpskih i ostalih kriminalaca dok gledaju ubistvo Falkonea, ili suđenja Rini i ostalim sicilijanskim šefovima mafije? Da li se sećate maxitrials iz 1990ih? Borbe jedne pale države (Italija jeste failed state u koju godišnje dolazi 300.000 migranata) da se izbori sa svojom propašću. Da li se sećate sjajnog Belokijevog filma Good Morning Night? Ovo je nastavak.

Film Izdajnik Marka Belokija iz 2019. vratio je uspomene na Evropu 1970ih i 1980ih, i na borbu običnih Italijana protiv terorizma i mafije. Prvo terorističke akcije 1970ih i kidnapovanje i ubistvo Alda Mora (nije obuhvaćeno ovim filmom, ali je pokriveno Belokijevim Dobro jutro, noći iz 2003), a zatim početak borbe koja je kulminirala maksitalnim suđenjima 1990ih protiv šefova mafijaških organizacija i političkih ličnosti koje su artikulisale interese organizovanog kriminala u Italiji.

Preporuka, već ko zna koji put, knjige privilegovanog melburnskog pripadnika više srednje klase, Petera Robba iz Tooraka (melburnski Gangham) – Midnight in Sicily. To je najbolja knjiga o organizovanom kriminalu u Italiji na prelazu vekova na engleskom jeziku.

Gledajući ovo zanimljivo delo Belokija, uživao sam u akcionim scenama, jezičkim bravurama (sicilijanska/italijanska svedočenja i unakrsna ispitivanja) i trenucima u kojima smo svedoci „izdajnikove” (Tomazo Bušeta – maestralni Pjerfrančesko Favino) promene mišljenja i okretanja protiv „svojih”.

Setio sam se svoje majke i oca nakon televizijskog prenosa otkrića Morovog tela u napuštenom renou 4 1970ih, dolaska Đulija Andreotija na Titovu sahranu, balkanskih kriminalaca koji su evocirali „visokoorganizovane” kriminalne strukture „ljudi časti” na Siciliji, govor Falkoneove ćerke na njegovoj sahrani, koju sam gledao u Melburnu, i konačno, dajući smisao svemu tome, čitanje Ponoći na Siciliji Pitera Roba.

Mnogo je imena koja ćete lako prepoznati u ovom filmu, ali su takođe veoma blisko povezana s promenama u evropskoj politici i našim razumevanjem veza između državne i korporativne moći i njenog trajnog toksičnog uticaja na evropsku politiku danas.

SBS. Na zahtev.

Podeli s drugima