Godišnje liste 2020 – Darko Doni


Kakva nam je bila muzička 2020. godina što se tiče albuma? Darko Doni i njegova lista po učestalosti preslušavanja


Darko Doni

Lično, u prošloj godini sam se oslobodio relativno velike kolekcije vinila, kompakt-diskova i knjiga o pop muzici. Sve što sam brižno skupljao, slušao, čitao, selektirao, završilo je po nekoj simbolično smešnoj ceni, u rukama second hand nakupaca i sada se raspršilo, u ko zna čijim rukama, na hiljadu strana. S jedne strane, osetio sam olakšanje što sam svoj životni i radni prostor oslobodio balasta i stvorio prijatnije okruženje za nove, minimalističke, kućne uslove homeoffice-a. S druge strane, još me drži seta zbog truda koji sam u sve to uložio. Želeo sam to da ostavim svojim dragim potomcima, ali oni su već sada digitalizovana generacija oslobođena materijalističkog balasta, deca koja gledaju u budućnost, i ne razmišljaju puno o našoj, ne baš sjajnoj i poučnoj prošlosti. Ne žele naše brige. Ne razmišljaju puno o novcu. Ponekad ih ne razumem baš najbolje, ali mislim da imaju pravo. Moje je prošlo.

Ni liste najboljih albuma, brižno i pažljivo odabranih, ne odaju utisak da se mnogo toga uzbudljivog dešavalo u 2020. Preiskusni veteran Bob Dylan – Rough and Rowdy Ways, mudra Fiona Apple – Fetch the Bolt Cutters, reperi Run the Jewels – RTJ4, kantautorka Phoebe Bridgers – Punisher, smenjuju se na vrhovima popularnih časopisa i mesečnika. To je muzika kojoj morate da se posvetite, da je negujete, posebno ako vam to radno i slobodno vreme ne dozvoljavaju preterano. Između svesti i podsvesti teško je pronaći pravi put za čistu, jasnu i nepatvorenu misao. Mešaju se jezici, osećanja, duhovi i demoni starih i novih epoha. Sveprisutni, dijaspora, kolonijalni doseljenici i migracija, uklešteni su između prvobitne i nove otadžbine zvukova i glasova. Svet se smanjio i razjeda ga, izvana i iznutra, epidemija neslućenih razmera. Broje se žrtve i mnogima nije do popa, ali kao što reče jedan moj američki prijatelj: Pusti nam nešto, da bar nakratko ne razmišljamo o ovoj tugi i žalosti.

Veliki trag ostavio je i britanski kolektiv Sault s dva albuma u 2020. i dva u 2019. godini. Mešavina house, disko, R&B zvuka, hiperprodukcija, sa zvučnim gostima, teško je ostavila ravnodušnim kritičare i publiku, naročito u nemačkom govornom području.

Poverenje magazina s graničnih područja, Wire, osvojili su debitantska etno elektronika Beatrice Dillon – Workaround i afrofuturizam goleme Moor Mother – Circuit City. Sama lista obiluje zanimljivim muzičkim rešenjima koja bez nekog boljeg predznanja, da ne kažem teorijske oblande, mogu da budu dosadna, suvoparna i naporna. Zato, čitajte i pratite muzičku štampu, pratite sajtove dok ih ima, jer ono što vam nude generički algoritmi platformi za slušanje, još nije na dovoljnom nivou da bi zadovoljilo iole prosečnu ljudsku inteligenciju. Nadmudrivanje, tagovanje i, da prostite, prejebavanje na guglu i fejsbuku, samo je nastavak politike viralnog marketinga i rata na internetu, nekim drugim sredstvima.

Zanimljiva rešenja ponudili su nam mladi Rusi. Francuski lejbl Belka Records, sa serijom Russian Tour, uvodi nas u uzbudljivu i egzotičnu scenu, prebogatu varijacijama i bojama. Monument – Molchat Doma, sada već poznatog trija iz Minska, sigurno da bi osvojio koncertne tribine širom Zapada, da nije došlo do svima poznatih restrikcija. ГРУППА ХМУРЫЙ iz Moskve, sa svojim mračnim, ali brižljivo ispoliranim EPjima, samo je jedna u nizu novih snaga postpanka, koje nam dolaze s azijsko-evropskog Istoka.

Novi vetrovi dolaze i s drugih strana sveta. Postrokerski uragan, 100​,​000 Whys – Wang Wen iz Dallana u Kini, prenosi nam strujanja s uzbudljive bine, koja još nije dovoljno istražena i biće sigurno predmet pažnje u budućnosti.

Na domaćoj sceni, koju nažalost ne stižem dovoljno da pratim, odskače Jesenji orkestar s Pesmama iz Remonta. Pitanje je dana kad će gomile neotkrivenih, mladih i perspektivnih stvaralaca da izađu iz podruma i jazbina i ponude nam nešto novo i sveže. Zna se da postoje, ali ne i kako zvuče. Pretpostavljam, veoma uzbudljivo.

Za kraj jedan kratki pregled, onako, za dušu, poređano hronološki, po učestalosti preslušavanja i po sećanju. Za svačiji ukus po nešto:

Xerrox Vol. 4 – Alva Noto

Four Quartets of Love and Modern Lash – Deadbeat & Paul St.Hilaire

To Cy & Lee: Instrumentals Vol.1 – Alabaster Deplume

AngelHeaded Hipster:the Songs of Marc Bolan &T.Rex – Various

Supervision – La Roux

Alles in Allem – Einstürzende Neubauten

I am Not a Dog on a Chain – Morrissey

Kompromat – I Like Trains

A Steady Drip,Drip,Drip – Sparks

Muzz – Muzz

Future Teenage Cave Artists – Deerhoof

Pesme iz Remonta – Jesenji Orkestar

Bless Bless – Bhajan Bhoy

Hotspot – Pet Shop Boys

BIG OTHER – Nicol Eltzroth Rosendorf

Introspection – Angela Munoz

Beyond the Pale – Jarv Is…

Chaos and a Dancing Star – Marc Almond

Even in Exile – James Dean Bradfield

Ballet of Apes – Brigid Dawson & The Mothers Network

Monument – Molchat Doma

By the Fire – Thurston Moore

Shadow of Fear – Cabaret Voltaire

Roped in – North Americans

Magic Oneohtrix Point Never – Oneohtrix Point Never

The Sophtware Slump ….. on a wooden piano – Grandaddy

Conversation – The Carbonators

Lamentations – William Basinski

Fading – Pole

Ultra Mono – Idles

Four Against Fate – The Nightingales

Every Bad – Porridge Radio

Smile Jesus Loves You – Masaki Batoh

Fragments – The Black Dog

For You – India Jordan

Shades – Good Sad Happy Bad

Rose in the Dark – Cleo Sol

All Things Being Equal – Sonic Boom

 

Podeli s drugima