gavrilo

Varijacije i konstatacije na teme Gavrilo, Princip/princip i Gavrilo Princip. Da li se piše „Gavrilov Princip“ ili „Gavrilov princip“?

Dario Stajić

„Misliš da će da primete razliku između „Mlade Bosne“ i „Divlje horde“?“ – Zoran Ćirić
„Miloš se dobro brinuo o Principu. Čuvao ga je od papraca, davao izjave umesto njega, gledao da ga niko ne uznemirava i da se pojavljuje u javnosti samo onoliko koliko mora“ – Miloš K. Ilić

Varijacije i konstatacije na teme Gavrilo, Princip/princip i Gavrilo Princip. Da li se piše „Gavrilov Princip“ ili „Gavrilov princip“?

Nepošteno bi bilo izostaviti nekoga od autora priča, ili neku od priča, ili bilo šta, ili ne prepisati celi knjigu, pa je, tako, najbolje. Sve ih izostaviti. Vule je odradio odličan posao. Igrao je tim, a ne pojedinci. Baš kao Švabe protiv Argentine i ne kao Brazilci protiv Švaba. Mada su i Argentina i Brazil igrali timski. I mada je rezultat, trenutno, kao i onda, pre 100 godina: nerešen tj. zapetljan.

Neka ostane mala tajna šta mi se najviše dopalo, a šta, ko, gde, najmanje dopalo. Dopalo mi se naime manje više sve. Odah tajnu.

Uvod Pištalov. I pitanje: „U šta je pucao?“ Čoveka, (novi) svetski poredak, supružnike, instituciju, okupaciju? Lično mislim da je pucao u sebe. F.F. i njegova supruga su odigrali samo sporednu ulogu. Ne vredi ulaziti u istoriju „od 0 do 100 na sat za 3.5 sekundi“. I manje. Pretvorio je svoj život u totalnu pornografiju. O našim životima, ako postoje, drugi put.

Danas je Gavrilo Anonymous. I Princip/princip je Anonymous.

Bazduljev epilog. Ima paralela između onoga onda i ovoga sada. Iako brčići nisu u modi. Pa ni tinejdžerski, oni koje je nosio Gavrilo. „ni slobode, danas više nema.“ A ni manje.

Za Ćiru Magičnog, Gavrilo su Mingas, Ćirić i Kertis Mejfild. Za Jergovića Čabrinović, (da ponovim fazon) Jergović i Moric Alkalaj. Za Kecmanovića „Snimio Meho Miru.“. Za Marojevića Fon Harhaha i Fon Haraše. Srdića „hromi seoski sotona.“ Stojiljkovića Lukić, Tankosić i Vemić. Ivančicu Đerić Eminem. Miroslava Toholja Đani. Vuleta, vezna linija Ogrizović, Stanković, Kočić i Gavrin princip. Miloša K. Ilića – talkshaw. Jelenu Rosić Onomatopeja i Personifikacija. Dr. Neleta, u napadu Hohenberg. I.

Svi odosmo u ćenifu po mišljenje.

Podeli s drugima