fargo-season2-poster2


U iščekivanju treće sezone ove serije, sigurno se možemo zabaviti prepoznavanjem likova iz zaleđenog Farga i u bližoj okolini


Kristina Đuković

Čest argument domaćeg pisca da je nemoguće maštom nadmašiti povremeno apsurdne priče iz realnosti kao da je bio glavna motivacija Noe Hawleyja, kreatora serija Fargo – stvoriti seriju kao zaseban univerzum za rekreiranje grozomore i groteske iz lokalne crne hronike. Nastala kao produžetak kultnog filma braće Koen, Fargo, istoimena serija nakon druge sezone, dostiže uverljivost i gustinu antologijskih fiktivnih svetova kakvi su nastali iz dela Lavkrafta ili Tolkina.

S tom razlikom što se u svetu Farga, u fotogeničnom snežnom pejsažu uz američko-kanadsku granicu, na apsurdan način ukrštaju putevi malih ljudi i ekscentričnih kriminalaca. Opaska šerifa Larssona – potpuno je nemoguće da neko kolima udari čoveka, a onda se odveze kući i skuva ručak, najprecizniji je opis krimi zapleta, ali i motivacije ovih junaka. Češće nego dobar proračun, nemogući, apsurdni i groteskni sticaji okolnosti pomažu malim ljudima iz Farga da se do iznemoglosti provlače sa svojim zlodelima. Dok su, sa jedne strane, krimi zapleti na ivici groteske, likovi poštenih policajaca, po receptu iz filma Fargo, koji, između ostalog, pamtimo po liku pitome trudne policajke, doslovno primenjuju poslovicu da je pravda spora, ali dostižna, postajući tako komični predstavnici birokratske sporosti.

Pored činjenice da serija Fargo razveseljava domaćeg gledaoca kao antologija zastrašujućih i neobjašnjivih crtica iz crne hronike, svakako da popularnosti ove serije doprinosi i humor proistekao iz sporosti i neefikasnosti sistema i birokratije oličenih, u obe sezone, u likovima ambicioznih, ali suštinski nezainteresovanih predstavnika policije. Okačiti prepariranu sabljarku iznad radnog stola i izabrati font za ispisivanje titule na vratima i u Fargu je preči posao od rešavanja pitanja života ili smrti.

U iščekivanju treće sezone ove serije, sigurno se možemo zabaviti prepoznavanjem likova iz zaleđenog Farga i u bližoj okolini.

Podeli s drugima