Elizabet Tejlor – diva ljubičastih očiju


Karijera duga više od 60 godina, dobitnica dva Oskara, najbogatija kolekcija nakita, osam puta u braku, od toga dva puta za Ričarda Bartona, osnivač fondacije za borbu protiv side – Elizabet Tejlor


Elizabet Tejlor je rođena u Londonu, 27. februara 1932. Roditelji su joj poreklom Amerikanci, majka je bila bivša glumica, i već s tri godine Liz je išla na časove baleta. Rano je počela da glumi, s deset godina. Po njenim rečima: „Moja majka je bila preambiciozna, ali to joj nikada nisam zamerala. Poštovala sam je i nikad joj se nisam suprotstavljala, što smatram ispravnom odlukom.” Drugim filmom koji je snimila – Lesi se vraća kući, 1943, počinje njena velika filmska karijera, sve do poslednjeg filma – Porodica Kremenko iz 1994.

Pojavila se na TV 1996. u seriji Dadilja. Fren je najavljuje kao Elizabet Tejlor-Hilton-Vajlding-Tod-Fišer-Barton-Barton-Vorner-Fortenski, što su sve prezimena njenih muževa. Bila je i u drugim serijama, pa i u Simpsonovima gde je prvi put „igrala” sebe (reč je o crtanoj seriji), a drugi put je samo rekla: „Tata” kao Megi Simpson.

Najmanje je glumila u pozorištu, mada nije bila nezapažena. Poslednji put se pojavila na daskama koje život znače 1. decembra 2007, na Dan borbe protiv side, u predstavi Ljubavna pisma, čiji je prihod išao u Fondaciju Elizabet Tejlor. Karte su koštale 2.500 dolara, a kupilo ih je više od 500 ljudi.

Bila je bliska prijateljica s Rokom Hadsonom i Majklom Džeksonom. Družila se i s Džonom Lenonom. Posle smrti Fredija Merkjurija, na koncertu u njegovu čast, imala je najjednostavniju ali najefektniju poruku: „Talentovan čovek otišao je prerano. Koristite kondom uvek, i kad ste s osobom koja vam je najbliža. Uvek!” Ubrzo posle toga osnovala je fondaciju pod svojim imenom za borbu protiv side.

Odbila je da prisustvuje dodeli Oskara 2003. zbog protivljenja ratu u Iraku.

Najzapaženije uloge imala je u filmovima Mesto pod suncem (po Drajzerovoj Američkoj tragediji), Mačka na usijanom limenom krovu, Div, Iznenada prošlog leta, Baterfild 8, Tramvaj zvani želja, Ko se boji Virdžinije Vulf

Prekretnica, više u privatnom nego u glumačkom smislu, bio je film Kleopatra, kad je započela vezu s Ričardom Bartonom, koji je jednom prilikom rekao: „Moja creva bole kada sam s njom.” Bio je to buran brak, čak su iznajmljivali sobu ispod svoje u hotelima da ne bi smetali drugim gostima bukom koju prave.

Liz Tejlor je za sebe govorila kako je vrlo konzervativna i da se zato udaje svaki put kad uđe u vezu. Najcitiranije su njene reči: „Posvećena sam braku, zato sam se udavala osam puta” i savet posle raskida: „Ne plačite, sipajte sebi piće, stavite karmin i saberite se.”

S 19 godina se udala prvi put, za Konrada Nikolasa Hiltona, bogatog naslednika, i razvela se posle osam meseci. Drugi brak bio je s engleskim glumcem Majklom Vidingom, potrajao je pet godina i rodila je dva sina. Za njega je Liz govorila da je „najdosadniji čovek na svetu”.

U trećem braku, s producentom Majklom Todom dobila je ćerku Lizu. Ovaj brak nije dugo trajao, tek dve godine, ali se nije završio razvodom već Todovom pogibijom. Zapala je u depresiju. Tešio je najbolji prijatelj njenog pokojnog muža, i muž njene najbolje prijateljica Debi Rejnolds – Edi Fišer, koji je ubrzo postao njen četvrti muž.

Tokom tog braka desio se – Ričard Barton, njen peti i šesti muž. „To je bila neverovatna strast, nismo mogli da skinemo ruke jedno s drugog“ – govorila je Tejlorova. Ona se razvela od Fišera, kao i Barton od svoje tadašnje supruge, i venčali su se 1964, maltene tajno. Prva iskustva s pićem i njegovom preteranom konzumacijom imala je upravo s Bartonom koji je bio poznat po neumerenom uživanju u alkoholu. Oboje su bili agresivni kad se napiju, i brak su okončali 1974, posle deset godina. Ipak, kako nisu mogli jedno bez drugog, ponovo su se venčali godinu dana kasnije i opet razveli posle – četiri meseca. Tada se Elizabet prvi put prijavila na kliniku za odvikavanje od alkohola.

Sedmi put se udala nedugo zatim, 1976, za političara Džona Vornera, s kojima je bila u braku do 1982. Do osmog, poslednjeg braka, imala je dužu pauzu, čak sedam godina. Izabranik je bio vozač Lari Fortenski, mlađi od nje 20 godina. Bili su u braku nepunih šest godina.

Njena poslednja veza, verovatno jedina koja se nije završila brakom, bila je s Džejsonom Vintersom.

Najveća strast Tejlorove, pored brakova, bio je – nakit. Njena kolekcija nije samo brojna već i izuzetno vredna. Na primer, bila je vlasnica unikatnog crnog dijamanta vrednog 2,1 milion dolara. Samo dijamanti iz njene kolekcije vrede 150 miliona dolara.

Očekivali biste da ovako buran život pripada osobi koja puca od zdravlja. Međutim, Elizabet Tejlor imala je velike probleme: prebolela je rak kože, imala ozbiljne teškoće sa srcem, ugrađeni su joj veštački kukovi i operisala je tumor na mozgu.

Umrla je marta 2011. godine.

Podeli s drugima