Eksplozija u Bajrutu iz astrološkog ugla


Možda se eksplozija u Bejrutu mogla naslutiti još sredinom jula pojavom komete Neovajs, ali se svakako potvrdila horoskopom za Liban za ovu godinu


Bojan Šojić

Na instagram nalogu Bojana Šojića (Astroriznica) 15. jula bio je objavljen tekst o kometi Neovajs, koji ovde prenosimo u celosti.

„Još jedna nebeska pojava nas očekuje ovih dana – prolazak komete Neovajs, otkrivene krajem marta ove godine. Donedavno nije bila vidljiva, jer je bila predaleko od Zemlje i pritom se uzdizala i zalazila zajedno sa Suncem.

Poslednjih nekoliko dana mogla se nakratko videti pred izlazak Sunca, a sada i neposredno nakon njegovog zalaska. Nažalost, nisko je još uvek u odnosu na horizont, tako da morate imati dobar pogled prema severu. Biće najbliža Zemlji 23. jula, nakon čega će odjuriti u spoljašnje delove Sunčevog sistema. Ponovo će nas obići tek za 6.800 godina.

U astrologiji komete su uglavnom nepovoljno znamenje, ukazuju na bolesti, ratove, vremenske neprilike i slično. Ova kometa je golim okom uočena oko 4. jula, dok je prelazila iz Blizanaca na prvi stepen znaka Raka na istočnom delu horizonta, pa bi manifestacija događaja koje simboliše trebalo da se vidi relativno brzo, već prema kraju leta i početkom jeseni.

Kao moguće posledice jesu pojava većeg broja štetočina na voću, porast kriminala, prvenstveno razbojništava, nasilja nad ženama, razbuktavanje sukoba i širenje zaraznih bolesti među ljudima i vremenske neprilike u oblastima koje su pod upravom Raka (zapadni deo Turske oko Istanbula, južne obale Crnog mora, Jermenija, Sirija, Etiopija, zapadni deo Kine i dalje prema Iranu, severni delovi Afrike uz Sredozemlje, Holandija, veći gradovi u severnoj Italiji). Takođe, i one države koje su u svojim godišnjim horoskopima ove godine imale znak Raka u usponu.

Kometa Neovajs

Boja komete naginje solarnoj simbolici, pa bi iz pomenutih oblasti mogle stizati vesti o bolesti ili smrti poznatih osoba, onih koje su na visokim društvenim pozicijama, nemirima i sukobima, kao i sušama koje bi doprinele smanjenju letine i pojavi gladi.

S obzirom ne to da se potonja solarna eklipsa odigrala baš na prvom stepenu Raka, pojava komete na istom mestu može dodatno naglasiti simboliku.”

Kasnije, 10. avgusta, objavljen je sledeći tekst, ovaj put na sajtu Astroriznica, koji takođe prenosimo u celosti.

„Kasno popodne 4. avgusta 2020. godine odjeknula je razorna eksplozija u luci u Bejrutu, u kojoj je prema poslednjim podacima život izgubilo najmanje 200, a povređeno više od 6.000 osoba. Kolika je bila silina eksplozije dovoljno svedoči podatak da je na tom mestu nastao krater širine 124 metra, te da su štetu pretrpeli objekti udaljeni čak 10 km (oni u radijusu od 1-2 km bukvalno su zbrisani s lica zemlje). Na Kipru se osetila u vidu zemljotresa jačine 3,3 jedinice po Rihteru.

U izveštajima se navodi da je ova eksplozija u luci posledica zapaljenja amonijum-nitrata, izazvanog požarom u obližnjem skladištu pirotehničkih sredstava. Ova visokozapaljiva smesa je na tom mestu bila uskladištena još od 2013. godine, pa je pravo čudo kako se nesreća nije i ranije desila.

Za početak, evo horoskopa samog događaja. Prva eksplozija u luci desila se nešto ranije, ali ova druga, razarajuća, malo posle 18 časova po lokalnom vremenu.

Eksplozija u luci, 4. avgust 2020, 18:08 h, Bejrut, Liban
Eksplozija u luci, 4. avgust 2020, 18:08 h, Bejrut, Liban

U većini horoskopa događaja koji imaju veze s eksplozijama, požarima, ratovima i krvoprolićem, naći ćemo Marsa kako se razbaškario na nekom uglu. Ovde je u 4. kući, koja se odnosi na gradove, zemlju, nekretnine odnosno građevine, pa nam horoskop daje jasne naznake razaranja. Eksplozije su iznenadni događaji, pa je kardinalni Ovan sasvim prikladno mesto za Marsa.

Silina eksplozije odnosno veliki radijus uništenja mogli bi se pripisati uplivu debilitiranog Jupitera na Ascendentu horoskopa događaja, s kojim je Mars sklopio egzaktan kvadrat.

Naravno, uvek se postavlja pitanje zbog čega se ovo desilo, šta je to u mundanim ciklusima ukazivalo na mogućnost ovakve katastrofe, jer znamo da tranziti sami po sebi ne inciraju događaje. Stoga, moramo se vratiti malo više u prošlost.

Najpre sam pogledao horoskop poslednje konjunkcije Jupitera i Saturna. Egzaktna konjunkcija se desila 28. maja 2000. godine na 22°43′ Bika. Ascendent tog nebeskog događaja bio je na prvom stepenu Strelca.

Prema Lilijevim uputstvima, potrebno je pogledati gde je došla profekcija Ascendenta i stepena konjunkcije u godišnjem ingresu, ali svakako ne treba izostaviti ni letnji ingres – kad je na Ascendentu ingresa kardinalni znak, onda su važni horoskopi sve četiri sezone.

Godišnji ingres, 20. mart 2020, 6:49 h (5:49 -2:00), Bejrut, Liban
Godišnji ingres, 20. mart 2020, 6:49 h (5:49 -2:00), Bejrut, Liban

Vidimo da je Ovan u usponu, sa Suncem na zloslutnom Šeatu na Ascendentu. Mars je visoko na nebu, s Jupiterom koji je pod opsadom dva vrlo moćna malefika. Ovakva postavka obično ukazuje na sukobe, probleme i opasnosti po vladajuću elitu, mada zbog Sunca u prvom polju ne mislim da je reč o predsedniku države i onima oko njega, već možda radije na gradske vlasti, vladu i moćnike. Uopšteno, kad je Mars istaknut u godini, često se zbivaju raznorazne nesreće i krvoprolića.

Profekcija stepena potonje konjunkcije Jupitera i Saturna ove godine se nalazi na 22°43′ Jarca, dok je profekcioni Ascendent horoskopa konjunkcije u Lavu.

Dakle, vidimo da je ingresni Mars došao egzaktno na profekcioni stepen konjunkcije – na 22° Jarca! Tako da će on deliti upravu nad godinom sa Saturnom.

Na dan letnjeg ingresa desila se i solarna eklipsa koja je bila vidljiva u Libanu u jutarnjim satima. Tačno na 0° Raka, na stepenu gde se i u godišnjem i letnjem ingresu nalazi IC (domaći poslovi, grad, zemlja, građevine…). I to nije bilo dovoljno, nego se dve sedmice kasnije, 5. jula rano ujutro, na istom stepenu pojavila kometa Neovajs. I na sve to, nekoliko sati kasnije lunarna eklipsa u Jarcu.

Prolećni ingres i eklipsa uporedno. Kometa Neovajs na samom stepenu eklipse, a sve na IC ingresa
Prolećni ingres i eklipsa uporedno. Kometa Neovajs na samom stepenu eklipse, a sve na IC ingresa

Eklipsa u Raku, između ostalog, nosi štetu brodovima, morepolovcima, ribarima i svima onima koji imaju veze s velikim vodama. Ne treba da nas čudi da se eksplozija desila u luci. Za komete već znamo da su nepovoljan znamen, a kad se pojave u 4. kući revolucije prete opasnostima, nesrećama, zemljotresima, šteti po imovinu.

Ova godina je specifična po tome što će se Mars zbog retrogradnosti dugo zadržati u znaku Ovna, a videli smo da se u oba ingresa na Ascendentu našao upravo ovaj znak, te da su svi uglovi u kardinalnim znakovima koje će Mars zračiti ili kvadratima ili opozicijom.

Kad imamo ovako veliki broj nepovoljnih pokazatelja koji su međusobno saglasni, teško da godina može proći bez neke velike nevolje. Samo je pitanje KAD.

Marsov tranzit kroz Ovna i približavanje aspektom kvadrata stepenu na kome se nalazi u revoluciji, vredni su praćenja. A pošto je u revoluciji u konjunkciji s Jupiterom, trebalo bi da pratimo kretanja ove dve planete u toku godine i posebno obratimo pažnju na njihove međusobne kontakte.

Tranziti na ingresni horoskop u vreme kada se desila eksplozija u luci
Tranziti na ingresni horoskop u vreme kada se desila eksplozija u luci

Mesečnim profekcijama se 28. jula aktivira Jupiter, čime u žižu dolazi njegova konjunkcija s Marsom. Istovremeno, Ascendent revolucije distribucijom dolazi u termin Marsa u Lavu, a vladar godine je od 23. jula u Raku. Eksplozija se desila tačno onda kad su se tranzitni Mars i Jupiter našli u egzaktnom kvadratu! Distributivni vladar godine bio je na 19. stepenu Raka u 4. kući.

S obzirom na to da je uticaj Marsa još uvek aktuelan (a biće i u narednim mesecima) već vidimo proteste protiv vlasti, sukobe i, nažalost, još poginulih.

Dakle, ovo je još jedan pokazatelj da tranziti kao tranziti ništa ne znače, jer je kvadratura Marsa i Jupitera bila aktuelna nad celim svetom, ne samo nad Libanom. Zato se mora pogledati koja osetljiva mesta u relevantnim horoskopima postoje, koja bi mogla nagovestiti nevolje.

 

Podeli s drugima