Nemanjići – Dva orla druga je knjiga trilogije o Stefanu Nemanji u seriji knjiga o najpoznatijoj srpskoj vladarskoj dinastiji koja dolazi iz pera Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, autora bestselera Kainov ožiljak


Plodove dugog rada na pripremi filmske priče ova dva vrsna pisca pretočili su u proznu formu. Tako je nastala višetomna povest o Nemanjićima, čija je prva knjiga U ime oca dugo bila na top-listi najprodavanijih knjiga.

U drugoj knjizi trilogije o Stefanu Nemanji ispričana je priča o ratniku koji je postao državnik.

Vladar Raške države, veliki župan Stefan Nemanja je nakon dugog i iscrpljujućeg rata s Vizantijom morao da se preda i pao je u zatočeništvo. U Konstantinopolju će otkriti novu mudrost, novu veru i novu nadu. Nakon što sklopi sporazum sa carem Manojlom, vratiće se svojoj porodici i državi. Braneći granice i osvajajući nove teritorije, manirom veštog i iskusnog državnika, Nemanja uspeva u naumu da stvori veću i jaču državu. Ali nakon prevrata na carskom dvoru i dolaskom novih vladara u Vizantiji, slika sveta će početi da se menja. U Rasu, dok lagano shvata da mu je sin miljenik Rastko neobično i nadareno dete, Stefan Nemanja se priprema za presudne događaje.

U trećoj knjizi će biti ispričana priča o državniku čija mudrost nadilazi ovozemaljske međe, koji u sebi pronalazi snagu da sopstvenog sina prihvati kao duhovnog oca, odriče se svetovnog života i – od gospodara Nemanje preobrativši se u monaha Simeona – postaje svetac.

Sve tri knjige ukrašene su ilustracijama sjajnog slikara i briljantnog crtača Dragana Paunovića.

Vladimir Kecmanović (1972), pisac. Za roman Feliks, koji se našao u najužem izboru za Ninovu nagradu, dobio je nagradu Branko Ćopić Srpske akademije nauka i umetnosti. Roman Top je bio vreo, ušao je u najuži izbor za Ninovu nagradu i dobio nagradu Meša Selimović. Prema ovom delu snimljen je igrani film. Kecmanovićeva proza prevođena je na engleski, francuski, nemački, ukrajinski i rumunski jezik.

Dejan Stojiljković (1976), prozaista, dramski pisac i strip-scenarista. Romani: Konstantinovo raskršće i Duge noći i crne zastave. Dobitnik je brojnih književnih nagrada. Autor je istorijske drame Konstantin u režiji Juga Radivojevića. Proza mu je prevođena na engleski, ruski, makedonski i grčki.

Knjigu Nemanjići – Dva orla možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs, na kioscima i na sajtu www.laguna.rs.

Podeli s drugima