devica

Popravite odnos s kolegama

Decembar će biti karakterističan po tome što ćete sve probleme rešavati sami, bez ičije pomoći. Jedini problem u rešavanju problema glasi – zar baš sve morate sami da uradite! Iako ćete na primer sami popraviti kvar na kolima, zar ne mislite da bi to bolje i brže uradio auto-mehaničar? Ili farbanje stolarije – zar vam nije lakše da pozovete majstora? Pravdate se da ne želite nikog da zamarate i da ni od koga ne želite da zavisite. Nije zanemarljivo ni što želite da se okušate u svojim sposobnostima. Uostalom, ako nešto i pođe po zlu, znate kome da se obratite. Ali, eto, sve ste sami uspeli da rešite. Šta tek reći za stvari koje se tiču vaše struke? Ma, tu možete sami da uradite ono što bi na drugom mestu radila čitava ekipa! A ako je potrebno da pokažete kako ste timski igrač, onda u redu, možete i tako da funkcionišete. Tad ćete biti deo grupe, tek da pokažete da i to – možete. Ma, možete sve, samo ako hoćete. Samo ne zaboravite – niko o vama neće lošije misliti ako mu se obratite za pomoć i nije baš sto posto tačno da sve funkcioniše po principu „ja tebi, ti meni”. Ima ljudi koji će vam pomoći zato što žele da vam pomognu, i ne razmišljaju kako su vas time nešto zadužili.

Ponavljaćete stare greške na ljubavnom planu. Jedina razlika u odnosu na prethodni period, to je što ćete verovatno biti s novim partnerom, sve ostalo je – isto. Čak i da ste ostali s istom osobom pored sebe, čak i da nemate nameru da unosite razmirice u odnos, spremite se na to da će sad konflikte uzrokovati druga strana. Kako god da okrenete, niste naročito zadovoljni svojim emotivnim životom. Najviše vam smeta što mislite da jedino vi imate dosadnog partnera, a svima ostalima je mnogo zanimljivije u vezama. Na koji način rešavate svoje nezadovoljstvo? Avanturom sa strane, najverovatnije. Ne samo da ćete flertovati već ćete se i upuštati u avanture, samo kad proverite da li je dovoljno bezbedno. Naravno, ni to vas ne zadovoljava jer je vama prevashodno stalo da imate pored sebe nekog ko vam uliva poverenje i s kim se dobro razumete, a flertovanje i ljubavisanje krijući se od svih sigurno nije ono što će vas zadovoljiti.

Ako ste u braku, najverovatnije ćete s bračnim partnerom imati nešto slično konkurentskom odnosu. Pitate se kako? Pa lepo, utrkivaćete se koga deca više vole, pa ko je bolji u braku, ko više doprinosi… Moguće je čak i da budete ljubomorni, ali zato što partner više zarađuje. U ovakvim situacijama najbolje je preventivno delovati. Na primer, ako mislite da vi radite više za porodično blagostanje, podelite posao s bračnim drugom umesto da mrzovoljno gunđate. Isti je slučaj i s decom – postarajte se da obaveze budu pravilno raspoređene, da ne ispadne da partner radi s njima samo one stvari koje deca vole, pa ga onda i deca vole više. Posvetite deci što više možete vremena, tako ćete se bolje upoznati s njihovim željama, mukicama, problemima… Takođe, vodite računa o rečniku koji koristite i s partnerom i s ostalim ukućanima – izbegavajte teške reči, hvalite i kritikujete u jednakoj meri a biranim rečima. Ni ćutanje nije poreporučljivo, a tek durenje… To je najgora stvar koju biste mogli da uradite. Ukoliko se ne potrudite da budete objektivni i ne želite da sagledate situaciju i iz drugog ugla, spremite se za gunđanje, pritajeno i otvoreno nezadovoljstvo, jednom rečju – za atmosferu u kojoj se niko ne oseća dobro.

Iako ćete imati dosta problema na poslovnom planu, iako neke stvari neće zavisiti od vas, pa će biti kašnjenja, ponekad i loše komunikacije, sumnje da postupate ispravno, straha da li ćete uspeti i ako uspete da li ćete ispuniti rokove, pravićete greške pa ih ispravljati, iz nekoliko puta ćete nešto pokušavati, imaćete i pogrešne informacije… bez obzira na sve to, ovo je uspešan poslovni mesec gledajući krajnje rezultate. Možda se sve to dešava jer ste perfekcionista i nikad niste zadovoljni postignutim. Pazite, to ponekad može da dâ lošije rezultate nego što bi bili da ste opušteniji. Tome treba dodati da s kolegama niste u najboljim odnosima. Na poslu ste povremeno egoistični (pitate se – zar svi prvo ne gledaju svoje interese?) i to će vas dovesti u pomalo neprijatnu situaciju. Neki će vam otvoreno reći da ne žele više da ih „iskorišćavate”. Kako biste postigli bolju atmosferu na poslu i o sebi raširili mnogo pozitivniju sliku, uradite nešto – za druge. Ne za sebe, ne za posao, već onako, ljudski, neku sitnicu koja će se svideti kolegama i obradovati ih.

Tokom decembra ne bi bilo dobro da uzimate pare na zajam, ni od pojedinaca ni od banke. Pored toga što je „dug loš drug”, imaćete kasnije problema i s otplatom – ili ćete zaboraviti da vratite pare ili nećete ni imati da ih vratite u određenom roku. Čak ni ako vam plata kasni, nemate opravdanje da se zajmite. Zaboravite na bankarske kredite, pogotovo one koji se izdaju u kešu. Ponašajte se po narodnoj izreci da se treba “prostreti po guberu” – koliko imate, toliko i trošite. Ni dinar preko toga.

Da li ste u poslednje vreme primetili neke promene na koži? Ako ih i nema, da li vam se dešava da ogrebotine, posekotine, oderotine… na zarastaju brzo kao ranije? Ako vam se desi nešto od toga ili imate neku kožnu infekciju, ili možda infekciju na sluzokoži, odmah se obratite dermatologu. Pored eventualnih problema s kožom, moguće je i da se prejedete tokom praznika ili da malo više popijete, pa da iz tih razloga imate zdravstvene probleme.

„Srećni” datumi: 1, 9, 13, 20, 23, 28, 31. decembar

Datumi za izbegavanje: 2, 4, 8, 17, 22, 25. decembar

Podeli s drugima