Danzig Sings Elvis – Danzig (Cleopatra, 2020)


Sâm Danzig nije stekao reputaciju na ljubavnim pesmama, tako da je ovo u diskografskom smislu novi teren za njega


Darko Doni

Glenn Danzig je po mnogo čemu jedinstvena ličnost u svetu popularne muzike. Pevač i lider legendarnih Misfitsa, umetnik-solista koji je stekao jednako solidnu bazu sledbenika i u pank i u hevi metal krugovima. Uvek bez dlake na jeziku, kontroverzan u uzjavama.

Najnoviji album, u potpunosti ispunjen obradama klasika „kralja” Elvisa, zadire u samu suštinu kontrakulture, u njene same korene. Jer teško je zamisliti kako bi današnje iscepkane scene izgledale da nije bilo „pionirskih” koraka u Memfisu. Celokupna forma, nastala iz međuigre vokala, bubnja, bas i električne gitare. Danas uopšte nije važno da li je pesma interpretirana samo na sekvenceru, semplovima, duvačkoj sekciji… osnova je u suštini ista. Pop ili rok end rol, kako vam već drago. Elvis je (sve)prisutan.

Sâm Danzig nije stekao reputaciju na ljubavnim pesmama, tako da je ovo u diskografskom smislu novi teren za njega. U intervjuu naglašava da su teme ipak nesrećne i neuzvraćene, a ne uspešne romanse. Naravno, sve može da se posmatra i u širem kontekstu. Kako vam drago?

Aranžmani su svedeni i redukovani, glas, ne u formi kao u najbolja vremena, ali i dalje čist i dominantan, u prvom je planu. Na liniji između izvornog rokabilija i memorabile koju poznajemo još s posvećenih izdanja Crampsa ili Detroit Cobras; oseti se delokrug iz koga dolaze forma i interpretacija.

Početna Is it so strange kao da naglašava da je stvarno čudno da jedan teškaš, karatista, Danzig, andergraund neromantičar, pripadnik određenog miljea, uljez, junak stripova i horor filmova, okultista, izvodi kraljeve mejnstrim hitove. Da ironija bude potpuna – Da li je čudno da te volim više nego ceo svet, da li je čudno da nemam oči ni za jednu drugu devojku? Da li je čudno da Danzig peva ovakve pesme?

Pa i nije čudno. Danzig i gitare bez efekata odlično se snalaze i s Fever i s Always on my mind i sa svim ostalim komadima. Pop je tu da stvara i ruši granice; pored fudbala, najvažnija sporedna stvar na svetu, prkosi ekonomiji, globalizaciji i svim pandemijama. I još dugo će.

 

Podeli s drugima