Da li će 16-godišnja Greta dobiti Nobelovu nagradu?


U Davosu je poručila svetskim liderima: „Naša kuća gori! Želim da paničite. Želim da osetite strah koji ja osećam svaki dan”


Puno ime devojčice/devojke koju je Vlada Norveške kandidovala za Nobelovu nagradu je Greta Tintin Eleonora Ernman Tunberg. Živi u Stokholmu (Švedska), ide u školu i ekološka je aktivistkinja. Rekli bismo – ništa neobično. Ima li tako velike zasluge da je vlada zemlje u kojoj ne živi kandiduje za ovu prestižnu nagradu?

Greta ispred Švedskog parlamenta svakog petka
Greta ispred Švedskog parlamenta svakog petka

Greta je skrenula pažnju sveta na sebe zalaganjem za ekologiju i očuvanje planete Zemlje. Pre malo više od dve nedelje, 15. marta, u petak, školarci u skoro stotinu zemalja, u okviru pokreta FridaysForFuture, masovno su protestovali. Hiljade učenika izašlo je na ulice noseći transparente u kojima izražavaju zabrinutost u vezi s ekološkom situacijom na našoj planeti. A FridaysForFuture i te kako ima veze s Gretom.

S devet godina Greta je prvi put pokazala interesovanje za ekologiju. Tada je na TV gledala emisiju o ugroženosti životinja i eko-sistema, silno se uzbudila i nije mogla da spava. Roditelji kažu da je samo o tome pričala. S 12 godina postala je vegan i rešila da više nikad ne putuje avionom. Roditelji i sestra su je podržali, postali su vegetarijanci, prešli na solarnu energiju u kući, zasadili baštu u predgrađu, u kojoj su gajili povrće za ličnu upotrebu, i vozili se isključivo biciklom po gradu, a za duže relacije kupili su automobil na električni pogon.

Da li je bitno što Greta Tunberg ima Aspergerov sindrom? Inače, majka joj je operska pevačica, a otac glumac.

Velington, 15. mart 2019, FridaysForFuture
Velington, 15. mart 2019, FridaysForFuture

U avgustu prošle godine Greta je svakog petka, celog meseca, umesto na časovima bila ispred zgrade Švedskog parlamenta i govorila o ekološkim problemima. Na početku tek nekoliko, a kasnije sve više, pridruživali su joj se i drugi učenici. Vesti o njoj i njenoj akciji obišle su svet, dobila je podršku sa svih strana. Akcija je prerasla u međunarodni pokret, dobila ime FridaysForFuture, a Greta je idejni vođa.

Bez obzira na svoje godine, uspela je da dobije audijenciju kod genseka UN, govorila je pred plenarnom skupštinom o ekološkim problemima na Konferenciji o klimi u Poljskoj, koju je organizovala UN. Učestvovala je i u panel diskusiji rečima: „Govorite da volite svoju decu najviše na svetu, a na njihove oči im kradete budućnost. Ne prestajete da govorite o napretku, a koristite iste loše ideje koje su i napravile ovaj haos. Umesto toga, trebalo bi odmah, hitno da zakočite.”

15. mart 2019, FridaysForFuture širom sveta, mladi se bore za svoju budućnost
15. mart 2019, FridaysForFuture širom sveta, mladi se bore za svoju budućnost

U januaru ove godine 32 sata je putovala vozom do Davosa (za razliku od ostalih učesnika, koji su imali 1.500 pojedinačnih letova privatnim avionima) na Svetski ekonomski forum. Na jednom od panela je rekla: „Neki ljudi, neke kompanije, posebno oni koji donose odluke, tačno su znali da žrtvuju neprocenjive vrednosti kako bi stvorili neverovatne količine novca. Mislim da su mnogi od vas ovde upravo ta grupa ljudi.”

Rečenica po kojoj je zapamćena u Davosu, poruka je svetskim liderima: „Our house is on fire” (naša kuća gori) i dodala: „Želim da paničite. Želim da osetite strah koji ja osećam svaki dan.”

Greta Tunberg, devojčica nominovana za Nobelovu nagradu
Greta Tunberg, devojčica nominovana za Nobelovu nagradu

U februaru je na konferenciji Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora od šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera zahtevala da EU smanji emisiju ugljen-dioksida najmanje za 80% do 2030. godine. Po završetku konferencije pridružila se klimatskim protestima u Briselu.

Prošle godine Greta je bila na listi najuticajnijih mladih ljudi na svetu magazina Time.

 

Podeli s drugima