Čisto iz ljubavi – ove godine uklonjeno je 30 tona otpada, a od početka projekta više od 90 tona u više od 100 akcija sa oko 3.900 volontera


 

Na svečanom otvaranju izložbe posvećene projektu Čisto iz ljubavi, u Vrnjačkoj Banji, kroz fotografije lokaliteta u Srbiji predstavljeni su ovogodišnji postignuti rezultati prikazom stanja pre i posle sprovedenih akcija čišćenja.

Kompanija Lidl Srbija je kroz pomenuti projekat ove godine sprovela devet akcija čišćenja zajedno s partnerom, ekološko humanitarnom organizacijom „Čepom do osmeha“, ali i finansijski podržala jedanaest lokalnih organizacija u njihovim akcijama čišćenja. Učinak ovog projekta meri se u tonama uklonjenog otpada, čistijoj prirodi i promeni svesti kojoj doprinosi. Tokom 2024. godine preko 800 volontera uklonilo je više od 30 tona otpada u akcijama širom Srbije, a 4,5 tone različitih matrijala će biti reciklirane.

Čisto iz ljubavi – 90 tona otpada uklonjeno iz prirode u Lidlovoj ekološkoj akciji

Kao društvenoodgovorna kompanija trudimo se da praktičnim primerima i direktnom ekološkom akcijom motivišemo javnost i pokrenemo pozitivne promene u društvu. Kao kompaniji nam je važno da mislimo o boljem sutra za buduće generacije, ali i njih da uključimo u održive i ekološke prakse. Zato smo i ove godine tokom projekta održali i eko-edukacije namenjene upravo najmlađima”, izjavila je Marija Kojčič, rukovodilac Korporativnih komunikacija Lidl Srbija.

Svi građani i posetioci Vrnjačke Banje imaće priliku da pogledaju izložbu Čisto iz ljubavi na otvorenom na Trgu Kulture, koja na slikovit način prikazuje kako zajedničkim snagama možemo okruženje učiniti boljim mestom za život.

Čisto iz ljubavi – 90 tona otpada uklonjeno iz prirode u Lidlovoj ekološkoj akciji

Veliko nam je zadovoljstvo što smo bili deo ovog projekta, zajedno s kompanijom Lidl Srbija. Ove godine očišćena je velika količina otpada, a gde god da smo bili, dočekani smo čisto iz ljubavi. Ponosni smo što je kroz naše edukativne ekološke radionice prošlo više od 650 mališana iz osnovnih i srednjih škola, a plan je da u budućnosti nastavimo”, izjavila je Miljana Budisavljević, predstavnica Udruženja Čepom do osmeha.

Čisto iz ljubavi – 90 tona otpada uklonjeno iz prirode u Lidlovoj ekološkoj akciji

Akciji čišćenja na Goču priključili su se i novinari iz Beograda, koji su zajedno s volonterima uklonili  otpad iz prirode planine Goč. Njihov doprinos nije bio samo u izveštavanju o događaju, već i učestvovanju u akciji, što naglašava zajedničku odgovornost prema očuvanju naše životne sredine.

Lidlov projekat Čisto iz ljubavi deo je internacionalne strategije Švarc grupe „REset Plastic“, koja je  usmerena na pet oblasti delovanja: od smanjenja upotrebe plastike, recikliranja plastike, povećane upotrebe reciklirane plastike, uklanjanja otpada iz prirode, do podsticanja ekoloških inovacija i edukacije u ovoj oblasti. Nastao je 2020. godine i fokusiran je na uklanjanje otpada iz prirode i recikliranje prikupljene plastike.

Fotografije: Dejan Stojkov

Čisto iz ljubavi – 90 tona otpada uklonjeno iz prirode u Lidlovoj ekološkoj akciji

Podeli s drugima