royalaustral

U sidnejskoj Operi pokrenuta je  neobična kampanja za prikupljanje sredstava – zainteresovanima se prodaju pločice sa njenog najvećeg „jedra“. Zauzvrat, kupci dobijaju „virtuelno“ vlasništvo nad crepom.

U prodaju je danas pušteno 125 hiljada crepova, a cilj je da se prikupi 15 miliona australijskih dolara (oko 13.7 miliona američkih dolara) koji će biti iskorišćeni u svrhu obnove zgrade i povećanju broja besplatnih događaja u ovom svetski poznatom zdanju.

Po ceni od 100 do 400 australijskih dolara, kupci u okviru kampanje „Posedujemo našu kuću“ dobijaju „virtuelni“ crep koji zahvaljujući tehnologiji laserskog mapiranja mogu personalizovati uz fotografiju i poruku. „Svojih ruku delo“ zatim mogu podeliti putem društvenih mreža i usput pogledati šta su sa svojom pločicom uradili drugi „cimeri“.

Među prvima koji su se uključili u ovu kampanju je i glumac Hju Džekmen, stanovnik Sidneja. On nije krio oduševljenje ovom akcijom: „Sidnejska Opera je remek-delo svetske baštine koje pripada svima nama. Ova kampanja je odličan način da ljudi iskažu svoj ponos i privrženost prema jednoj od najpoznatijih građevina na svetu.“

Podeli s drugima