Beogradski sajam knjiga


Od nedelje, 22. oktobra, do nedelje, 29. oktobra, 62. Beogradski sajam knjiga pod sloganom Ključ je u knjigama


U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto krajem oktobra već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom s inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja. Važno obeležje Sajma knjiga je bogat prateći program. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribine, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

Pod sloganom Ključ je u knjigama, ova kultna manifestacija počinje u nedelju, 22. oktobra. Svečano otvaranje zakazano je za 18.00 časova, ali je Sajam knjiga otvoren od 10 časova za posetioce. Počasni gosti su Nemačka, Švajcarska, Lihtenštajn i Austrija (zemlje nemačkog govornog područja). U ime počasnog gosta Sajma knjiga prisutne će pozdraviti Karl Markus Gaus, austrijski pisac i publicista, veliki poznavalac književnosti srednje i istočne Evrope i uticajni književni kritičar na nemačkom govornom području, a 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga svečano će proglasiti otvorenim akademik Miro Vuksanović, istaknuti pisac i kulturni radnik.

Od gotovo 500 direktnih izlagača, 50 dolazi iz inostranstva. Sajam se održava u halama 1, 1 A, 2 A, 2 C i 4.

Pored zemalja koje su počasni gosti, na 62. Sajmu knjiga predstaviće se i izdavači iz Angole, Bosne i Hercegovine, Indije, Irana, Japana, Kanade, Kine, Makedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

Od oko hiljadu knjiga savremenih autora koji pišu na nemačkom jeziku, čak 350 će u Beogradu imati svoju premijeru na srpskom jeziku. Među uglednim piscima koji će se predstaviti su: Karl Markus Gaus, Herta Miler, Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov i Katrin Regla.

Pored pisaca koji dolaze iz zemalja koje su počasni gosti, ljubiteljima književnosti predstaviće se i Jevgenij Vodolazkin, Marsel Bajer, Angela Rihter, Gabrijela Šubert, Robert Hodel, Ala Tatarenko, Andrej Bazilevski, Nikola Malović i mnogi drugi.

Radno vreme Međunarodnog beogradskog sajma knjiga:

22, 27, 28. i 29. oktobar: 10.00-21.00 čas.

23, 24, 25. i 26. oktobar: 10.00-20.00 čas.

Pojedinačna karta košta 250 dinara, a za grupne karte treba izdvojiti 150 dinara po posetiocu. Cena parkinga po satu iznosi 100 dinara.

Podeli s drugima