Azоr – Andreas Fontana (Play MIFF, Argentina, 2021)


Azоr je mračan, veoma zanimljiv, lepo snimljen i dobro odglumljen trojezični film iz Argentine (francuski, španski, engleski jezik)


Boris Trbić

Odličan argentinski film o švajcarskom privatnom bankaru i njegovoj supruzi (Fabrizio Rongione i Stephanie Cléau) koji posećuju Argentinu tokom ‘70ih kako bi ponovo uspostavili saradnju s „vladarima moći iz senke” vojne hunte nakon misterioznog nestanka svog poslovnog partnera.

Film je ove godine premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, a, kao niz argentinskih, peruanskih i čileanskih filmova, prikazuje atmosferu straha tokom godina terora, kao i saradnju korporativnih, crkvenih i vojnih krugova koji vladaju uz asistenciju međunarodnog kapitala.

„Strah te čini osrednjim”, kaže Ines, žena bankara. Bankarov poznanik Monsinjor – uticajna lokalna ličnost – kaže mu da „bude gramziv kad su drugi razboriti”. Katolički prelat diktira svoju listu kompanija na međunarodnoj poslovnoj berzi i izražava interesovanje za ulaganje u Ugandu. „Moramo da očistimo ulice”, tvrdi on.

Mračan, uistinu veoma zanimljiv, lepo snimljen i dobro odglumljen trojezični film (francuski, španski, engleski jezik) o prirodi autoritarnog društva i vezama vojnih i korporativnih sektora s međunarodnim kapitalom.

Podeli s drugima