Arnold Švarceneger – 10 interesantnih činjenica iz života


Konan i Terminator nisu još u Totalnom opozivu – Arnold Švarceneger je, iako više aktivno ne glumi, i dalje vrlo popularan, bez obzira na jak strani akcenat i posle 51 godine u Americi


Rođen je 30. jula 1947. pod punim imenom Arnold Alojz Švarceneger u austrijskom selu Tal. Poznat je i pod imenima Arnold Strong, Arni, Švarci, Austrijski hrast, Republikanac Konan, Guverner Konan… Počeo je kao bodibilder, najpoznatiji je kao glumac, a bio je i ugostitelj, biznismen i guverner Kalifornije osam godina, od 2003. do 2011. Sada je dobrodržeći penzioner s uspešno operisanim srcem.

Konan
Konan

1. Od desete godine je maštao da „ode u Ameriku, postane glumac i član porodice Kenedi”. Ostvario je maštu u potpunosti, sve tri tačke.

Marija Šrajver, bivša supruga
Marija Šrajver, bivša supruga

2. Amerikancima je bilo teško da izgovore prezime Švarceneger, pa je pristao da u prvom filmu – Herkul u Njujorku – u kome je imao ulogu stranca jer nije dobro govorio engleski, a i izabrali su ga zbog izgleda a ne glumačkog umeća, bude potpisan kao Arnold Strong.

3. Na početku karijere Švarceneger je bio učesnik u interaktivnoj emisiji The Dating Game. U emisiji je naveo sve svoje telesne mere, čak i one zbog kojih su žene u studiju i publici pocrvenele.

Gustav Švarceneger
Gustav Švarceneger

4. Za film Terminator 2 dobio je 20 miliona dolara, a izgovorio je tek 700 reči. Najskuplja fraza u istoriji filma svakako je Hasta la vista, baby. Kad se preračuna, Hasta la vista, baby košta 114.286 dolara. Robin Vilijams je rekao: „Arni je igrao u mnogo filmova, ali je imao najmanje teksta od svih glumaca, jedino je možda Lesi govorio manje od njega.”

5. Gustav Švarceneger, Arnoldov otac, bio je policajac i dobrovoljni član nacističke partije od 1. marta 1938. godine. Izuzetno strog otac decu je podvrgavao skoro pa vojničkoj disciplini. Nisu bili situirani, u kući nisu imali telefon, frižider i toalet.

6. Platu od 175.000 dolara godišnje, koju je dobijao kao guverener Kalifornije, davao je u dobrotvorne svrhe. Usput je podigao plate ljudima koji su radili za njega tih osam godina „guvernerikovanja”.

Guverner Kalifornije
Guverner Kalifornije

7. Ime Arnolda Švarcenegera nalazi se u Ginisovoj knjizi rekorda od 1970, kad je dobio titulu Mr. Olimpia. I zvanično je fizički najrazvijenija osoba na svetu.

Arnold Švarceneger u vreme najveće bodibilderske slave
Arnold Švarceneger u vreme najveće bodibilderske slave

8. Još jedna poznata fraza iz Terminatora – I’ll be back – planetarno je popularna, i Austrijski hrast koristio je I’ll be back mnogo puta u kasnijim filmovima.

9. U dva navrata bio je najplaćeniji holivudski glumac. Prvi put za ulogu u filmu Terminator 2 – 20 miliona dolara, drugi put za Terminator 3 – 30 miliona dolara.

10. Arnold Švarceneger podržava smrtnu kaznu, zbog čega je austrijska Zelena stranka 2005. godine agitovala da mu se oduzme austrijsko državljanstvo. Možda je malo poznato da on ima dvojno držljavljanstvo: austrijsko od rođenja i američko od 1983. godine.

Podeli s drugima