Ara Malikijan – Paganini u odelu Džimija Hendriksa


Njegove koncerte novinari zovu spektakl klasične muzike, ushićena publika smatra ga genijem violine, i (skoro) svi ga upoređuju s Paganinijem – Ara Malikijan


U Beogradu, u Sava Centru, Ara Malikijan ima koncert 14. marta 2020, u 20.00 časova. Biće to, kao i uvek – spektakl klasične muzike.

Rođen je u Bejrutu (Liban) 14. septembra 1968. Poreklo mu je jermensko, ali se ne odriče ni odrastanja u Libanu, koje je na njega snažno uticalo. Ipak, sebe pre svega smatra Špancem, jer je tako izabrao, a i supruga mu je Natalija Moreno, glumica, scenarista i režiser, rođena u Saragosi 1978. Koliko je ta aragonska spona među njima jaka, pokazuje i činjenica da Ara svake godine makar jedan koncert održi u ovom gradu. U Saragosi je „koren“ njegove supruge, tu žive njeni roditelji, dva brata, sedam ujaka i bezbrojni rođaci. Arini roditelji žive u Marseju.

Ara Malikijan se vrlo rano upoznao s violinom, podučavao ga je otac. Prvi koncert imao je sa 12 godina, a sa 14 je otpočeo studije u Nemačkoj (u Hochschule fur Musik), po pozivu. Kao da poziv nije bio dosta, već sledeće godine polaznik je Theatre Hannover u Hanoveru, kao najmlađi koji je ikada primljen u ovu školu. Studije nastavlja u Guildhall School of Music & Drama u Londonu. Poznata imena violine u to vreme skoro da su se utrkivala ko će s njim dodatno raditi.

Iako je imao klasično muzičko obrazovanje, na koncertima uvek odsvira i ponešto iz drugih kultura s kojima je blisko povezan: jermenskom, arapskom, jevrejskom, centralnoevropskom, romskom, argentinskom i španskom. Pritom ne zanemaruje ni moderne kompozitore, na koncertima često izvodi obrade rok pesama i filmskih hitova. Njegov repertoar je verovatno najraznovrsniji od svih violinista.

Nastupao je u svim relevantnim salama širom sveta, kao gosta solistu zvali su ga mnogobrojni orkestri, dobio je skoro sve što se od nagrada može dobiti, a sarađivao je i u filmovima, komponujući muziku i izvodeći je. Najpoznatija je saradnja s kompozitorom Albertom Iglesijasom, s kojim je snimio zvučni zapis za Hable con ella, film Pedra Almodovara.

Neki od poznatih filmova na kojima je sarađivao: Manolito Gafotas (Miguel Albaladejo, 1999), El Otro Barrio (Salvador García Ruiz, 2000), Los Pasos Perdidos (Manane Rodríguez, 2001), Hable con ella (Pedro Almodóvar, 2002), La mala educación (Pedro Almodóvar, 2005), Ecos (Oriol Paulo, 2006), Pájaros de papel (Emilio Aragón, 2010), Beyond Flamenco (Karlos Saura, 2016), J: Beyond Flamenco (Carlos Saura, 2016), The Promise (Terry George, 2016)…

Snimio je više od 40 albuma: od 1995 – Le quattro stagioni, do ovogodišnjeg Royal garage koji promoviše na svetskoj turneji, u okviru koje ima i nastup u Beogradu. Turneja obuhvata najvažnije svetske prestonice u kojima Ara nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama i pozorištima: London, Pariz, Njujork, Moskva, Rim, Buenos Ajres, Santjago, Lima, Meksiko Siti, Peking, Hong Kong, Madrid, Berlin, Beograd…

CD De la felicidad, koji je snimio u pratnji gitariste flamenka Hosea Luisa Montona, Španska muzička akademija je nominovala za najbolji CD 2016. godine. Ara Malikian je dva puta nominovan za najbolju klasičnu predstavu na Muzičkim nagradama u Španiji.

I pored svega, verovatno mu je najdraža nagrada koju je dobio kao sasvim mlad violinista – Niccolo Paganini. Za sebe kaže da želi da bude Paganini u odelu Džimija Hendriksa.

Violinu na kojoj svira kupio je od italijanskog trgovca violinama Alfreda Raviolija, kome je čak posvetio jednu kompoziciju.

Živi u Madridu sa suprugom i sinom po imenu Kairo. Kad su njegovu suprugu pitali zašto su detetu dali ime po gradu, odgovorila je: „Nama se dopada grad Kairo, to je ludo, kreativno mesto. Njegovo ime znači ‘ono što stiže na vreme‘, a naš Kairo je stigao u pravo vreme.”

 

Podeli s drugima