Korni grupa - povratnički koncert u Sava Centru


Povratnički koncert, najavljen za 30. novembar u beogradskom Sava Centru, odložen je za 31. januar 2019. godine u istoj dvorani – legendarna Korni grupa


Korni grupa će u Sava Centru nastupiti u postavi: klavijaturista Kornelije Bata Kovač, gitarista Josip Boček i pevač Dado Topić, dok će se basista Bojan Hreljac pojaviti kao specijalni gost. Novi članovi benda su basista Peđa Milanović, klavijaturista Aleksandar Miletić i bubnjar Ratko Ljubičić.

Grupa je osnovana septembra 1968. u Beogradu. Osnivač je Kornelije Kovač, bivši klavijaturista sarajevskih Indexa. U prvoj postavi bili su još: basista Bojan Hreljac, bubnjar Vladimir Furduj Furda, solo gitarista Velibor Borko Kacl i pevačica Miroslava Seka Kojadinović. Prvi nastup imali su u Beogradu, u tadašnjem Domu sindikata, kao muzička pratnja na proglašenju sportiste godine. To je inače bio jedini put da je u grupi pevala Seka Kojadinović.

Zamenio je Dušan Prelević. Ni Prele nije dugo bio u grupi jer se na Jugoviziji u Zagrebu pojavio pijan na sceni, pa ga je zamenio Dalibor Brun. To je bilo vreme kad su snimili prve singlove.

Jedan od pevača bio je i Zdravko Čolić (1971-1972)
Jedan od pevača bio je i Zdravko Čolić (1971-1972)

Brun napušta grupu 1969, novi pevač je Dado Topić (1969-1971), koji dovodi i novog solo gitaristu Josipa Bočeka na mesto Borka Kacla. U ovom sastavu nastupaju na prvom koncertu 1969, u Domu omladine Beograda. Kurs grupe počinje da se menja, umesto folk motiva teže progresivnom roku. Za film  Bube u glavi (1970). snimaju muziku gde je bio i njihov verovatno najveći hit Trla baba lan (čak je i Dalida pevala ovu pesmu). Dado Topić napušta Korni grupu 1971.

Novi pevač je tada još uvek anonimni Zdravko Čolić. U grupi je bio samo pola godine i nastavio solo karijeru.

Josip Pejaković bio je pevač Korni grupe 1972-1974.
Zlatko Pejaković bio je pevač Korni grupe 1972-1974.

Zlatko Pejaković dolazi na mesto Zdravka Čolića. Tada je Korni grupa snimila prvi album. U ovom sastavu predstavljali su Jugoslaviju pesmom Moja generacija na Pesmi Evrovizije (sadašnji Eurosong) 1974. godine. Iste godine izdali su i drugi album, u Italiji, ali pod imenom Cornelians, i na engleskom jeziku.

Grupa se raspala 1974, s dva oproštajna koncerta u Novom Sadu.

Ovogodišnje povratničko okupljanje Korni grupe nije prvo, već su jednom nastupali 1987. na koncertu Legende YU Rocka u Beogradu i Zagrebu. Pored Korni grupe, bili su tu još: Indexi, Time, YU grupa, Drago Mlinarec i Radomir Mihajlović Točak.

 

 

Podeli s drugima