66. Martovski festival


Pet, dana, od srede, 27. marta, do nedelje, 31. marta – 66. Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma


Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu i ove godine trajaće pet dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video-art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori s gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Nova umetnička direktorka Martovskog festivala je rediteljka Sonja Ðekić, a selektori su: Jovana Nikolić, producentkinja, Čarna Manojlović, rediteljka, Marta Popivoda, filmska rediteljka i video-umetnica, Ana Nedeljković, vizuelna umetnica, Nemanja Jovanov, filmski snimatelj, Kristina Đuković, dramaturg i Darko Lungulov, reditelj.

Ove godine za takmičarsku selekciju prijavljeno je blizu 4.000 domaćih i inostranih filmova.  Respektabilna ekipa domaćih filmskih profesionalaca odabraće filmove koji će se takmičiti za Grand Prix festivala, u pojedinačnim katagorijama (uz nagradu ide i značajna podrška od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosi, kao i za 4 strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Gost 66. Martovskog festivala je istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će našoj publici premijerno predstaviti svoje novo delo – polučasovni dokumentarni film Duh vremena (Zeitgeist / Švajcarska; 2018, 28’) i svoje kratke filmove po ličnom izboru. Ostvarenje “Duh vremena” nastalo je na osnovu izložbe „Gradovi u pokretu“, koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Otomanskog carstva. Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma Nataša Mišković takođe će biti gošća festivala. Ovo je njen prvi, a Zafranovićev stoti film.

Cena ulaznica je ista kao i prošle godine, 200 dinara, dok će studenti filmskih akademija uz  indeks besplatno moći da posećuju projekcije. 

 

Podeli s drugima