10 modnih trendova za proleće/leto 2021.


Kao i svakog proleća, jedva čekamo da skinemo jakne i kapute i uđemo u lepršavu odeću, a ove godine je to posebno izraženo – žudimo za slobodom u svakom smislu, i moda nam to omogućava


Ceo svet uglavnom provodi vreme kod kuće, slabo izlazi zbog pandemije kovida-19. Reklo bi se, kome je uopšte važno kako izgleda ako nema ko da ga vidi. Trendseterke će vam reći da su one najveće žrtve pandemije, i fizički i psihički.

Obratite pažnju na obuću i torbu
Pored jakne, obratite pažnju i na obuću i torbu: mreža, srebrna boja, sve svetluca

Međutim, moda nije stradala kako se misli. Iako u ograničenim uslovima, bez publike i uz sve mere predostrožnosti, revije su se održavale – u „novoj normalnosti”. Onlajn revije vrlo su popularne, video-moda je planetarni hit.

Igranje desenima
Igranje desenima

Nije teško pretpostaviti šta je šik – na prvom mestu je udobnost, razumljivo, svi uglavnom sedimo u kući. Ipak, ima i vrlo zanimljivih rešenja za najnovija modna izdanja.

Ništa ne smeta što iz daljine izgleda kao da ste samo u donjem vešu; obukli ste haljinu, i to belu
Ništa ne smeta što iz daljine izgleda kao da ste samo u donjem vešu; obukli ste haljinu, i to belu
  1. Mrežasto, prozirno, providno. Kao protivteža maskama na licima, hirurškim rukavicama na rukama i skafanderima koji pokrivaju svaki milimetar tela, bio je očekivan neki izduvni ventil za popuštanje pritiska. Ovog proleća i leta to su prozirni materijali, providne haljine, bluze, pantalone… a najveći hit su mrežasti uzorci. Mreže i mrežice nisu predviđene samo za odeću, već i za obuću i asesoar.
Mala je, bela i - haljina
Mala je, bela i – haljina
  1. Mala bela haljina. Obavezna u garderoberu! Uostalom, kad je sve crno oko nas, zašto ne bismo napravili kontrast?
Mala bela haljina s ručnim radom u detaljima
Mala bela haljina s ručnim radom u detaljima i balon rukavima
  1. Odeća za 2-3 broja veća. Haljine, tunike, pantalone, kombinezoni… Još ako su tu i džepovi na svim mogućim i nemogućim mestima, a desen je štraftast, imate dobitnu modnu kombinaciju na sebi. Uostalom, udobnost je imperativ ove sezone.
Možda će vas neko pitati da li ste smršali; slažite slobodno
Možda će vas neko pitati da li ste smršali; slažite slobodno

Poznato je da džins ne izlazi iz mode, samo se prilagođava trendovima, pa je tako u ovoj sezoni šljampav, odnosno izgledaćete kao da ste nekom mnogo debljem od sebe uzeli farmerke, ali ste zaboravili da ponesete kaiš, pa bukvalno plivate u njima.

Dior prugasto, udobno, moderno
Dior: prugasto, udobno, moderno

Boje

Od svetloroze i puderroze, preko koralnocrvene do ciklama boje u rasponu valera pink boje; nežne žuta i narandžasta; pistaćizelena… Jednom rečju: pastelne boje. Nasuprot njima, kao balans, moderne su i: tamnoplava i ultrateget, pastelnoljubičasta i ametistljubičasta, metalik i beton siva.

Fluorescentno srebro poput disko-kugle
Fluorescentno srebro poput disko-kugle

Ultimativna boja sezone proleće/leto – srebrna u svim nijansama, a među njima najpopularnija šljaštećesrebrna, kao enterijer diskoteke.

Sve je tu maksi haljina, gola leđa, pačvork desen, boje sezone
Sve je tu: maksi haljina, gola leđa, pačvork desen, boje sezone
  1. Takozvana gola leđa. Da li postoji neki (ipak) pristojan kroj koji bolje dočarava oslobađanje od stega?
Asimetrija
Asimetrija
  1. Asimetrični krojevi. Haljine i bluze na jedno rame, suknje s asimetričnim krajevima, pantalone koje su na jednom kuku dublje…
Odeća za lutke
Odeća za lutke
  1. Stil obuci lutku romantično – vazdušasti modeli s mnogo karnera, volana, mašni, cigovanja i slobodnih falti.
Hekleraji i čipke
Hekleraji i čipke
  1. Zanatska izrada. Trikotaža je uglavnom s rebrastom strukturom pletiva, preovlađuje ranfla-rad. Uopšte, moderni su komadi s heklerajem u celosti ili makar u delovima, kao i stilizovana čipka.
Hekleraji i čipke
Boje u trendu

Obuća

Platforme; „krznene” papuče ili s nekim ručnim ili zanatskim radom; japanke s platformom, poput obuće gejši, kao i obične; ravne šimi cipele; tzv. gladijatorke (ono što smo sedamdesetih godina zvali – rimljanke) koje nisu ograničene samo na listove, već često idu i preko kolena, pa i celih butina; šimi papuče s niskom a tankom potpeticom; široke čizme za kišu; stilizovane klompe; sandale s ortopedskom petom obloženom kanapom, nalik espadrilama, i s platnenim trakama koje se vezuju.

Moderna top-bluza
Moderna top-bluza
  1. Grudnjaci poput gornjeg dela bikinija u kombinaciji sa širokim pantalonama i maksi-suknjama. Rekli smo da je udobnost imperativ ove sezone? I da je psihološki vrlo važno da moda u vreme pandemije i pritiska oličava slobodu?
Balon rukavi (tendencija ka naglašenim ramenima)
Balon rukavi (tendencija ka naglašenim ramenima)
  1. Predimenzionirani, balon-rukavi u gornjem delu, kako bi i ramena bila prenaglašena. Ovaj trend deluje kao da na mala vrata vraća modu osamdesetih i garderobu iz Dinastije, ali je više u boho stilu i zaista odudara od krutosti blejzera u kojima su svi imali ramena Švarcenegera.
Pačvork
Pačvork
  1. Pačvork stil, a kao povrsta zanimljivi su modeli u kojima je nekoliko različitih desena sklopljeno po principu „prvo što mi je došlo pod ruku”, kao i modna igrarija istih desena u različitim varijantama: u dve boje, u dve veličine, u kontrastu, najčešće crno-belom – kao lice i naličje jedne te iste pare.
Nije pačvork, nije ni kontrast već lice-naličje
Nije pačvork, nije ni kontrast, već lice-naličje

 

Podeli s drugima