10 poznatih koji su sklopili brak s rođacima


Sa sestrom od rođene tetke oženili su se Ajnštajn, Darvin, Edgar Alan Po, Igor Stravinski


Društveno neprihvatljivi i povezani s mnogobrojnim rizicima, brakovi između bliskih srodnika u mnogim kulturama smatraju se za krivično delo. Ipak, to ne sprečava ljude, među njima i poznate, da izaberu supruge upravo među rođacima. Ponekad i najbližim.

Albert Ajnštajn i Elza Lovental
Albert Ajnštajn i Elza Lovental

Albert Ajnštajn je bio oženjen s Milevom Marić, s kojom je imao dvojicu sinova, a pre nego što su se venčali, imali su i ćerku koju su dali na usvajanje. Mileva nikako nije bila po volji Ajnštajnovoj majci, i protivila se njihovoj vezi od samog početka – Mileva nije bila Jevrejka, bila je starija od Ajnštajna i blago je hramala. Želela je da se njen sin oženi s Elzom Lovental, koja mu je sestra od rođene tetke. Kad se brak Mileve i Alberta raspao, on se oženio s Elzom i s njom otišao u Ameriku.

Čarls Darvin i Ema Vedžvud
Čarls Darvin i Ema Vedžvud

Čarls Darvin takođe se oženio sa sestrom od tetke, Emom Vedžvud. Ironično je što je Darvin u svojoj teoriji evolucije došao do zaključka da se iz veza između rođaka stvara slabo potomstvo koje ne može da prati evoluciju. Upravo to se i desilo njihovoj deci – imali su desetoro, od kojih je troje umrlo u ranom detinjstvu, a ostali su bili bolešljivi do kraja života. Brak je sklopljen pre nego što je napisao svoje čuvene radove i razvio teoriju evolucije po kojoj samo jaki opstaju. Na svom primeru se uverio u istinitost onog što je zastupao.

Johan Sebastijan i Marija Barbara Bah
Johan Sebastijan i Marija Barbara Bah

Johan Sebastijan Bah oženio se s bliskom rođakom Marijom Barbarom Bah. Odrasli su zajedno. Bah se ženio dva puta. Marija je umrla vrlo mlada, ali uspela je da izrodi sedmoro dece, od kojih je četvoro preživelo rano detinjstvo. Godinu dana posle smrti prve žene, oženio se s drugom, koja mu nije bila nikakav rod – Anom Magdalenom, koja mu je rodila još trinaestoro dece. Ukupno je imao dvadesetoro dece, od kojih je mladost doživelo desetoro, a trojica sinova bili su takođe zapaženi muzičari.

Edgar Alan Po i Virdžinija Klem
Edgar Alan Po i Virdžinija Klem

Edgar Alan Po je bio sklon skandalima čitavog života. Jedan od njih je bio i kad se sa 26 godina, posle smrti pomajke, svađe s poočimom, gubitka posla malo zbog alkohola malo zbog „naprednih ideja“, i čak dva ljubavna brodoloma, seli kod tetke, očeve rođene sestre. Prema njenoj ćerki Virdžiniji Klem, tada dvanaestogodišnjoj devojčici, gajio je veliku strast. Tetka nije bila oduševljena, ali je pristala da stupe u brak. Nažalost, kratko je trajao, jer je mlađana gospođa Po umrla od tuberkuloze. Posle njene smrti vratio se alkoholu, upadao u nevolje, bio bez prebijene pare iako slavan… Umro je pod čudnim, može se slobodno reći – misterioznim okolnostima. Našli su ga u vrlo lošem stanju na ulici, u tuđoj odeći, prebacili ga u bolnicu gde je narednih nekoliko dana, do smrti, buncao. Postoji čak devet teorija o tome zašto je i na koji način umro.

Igor Stravinski i Katarina Nosenko
Igor Stravinski i Katarina Nosenko

Igor Stravinski je u detinjstvu bio vrlo blizak sa svojom sestrom od tetke Katarinom Nosenko. U mladićkom dobu želeli su da stupe u brak, ali pravoslavna crkva zabranjivala je veze ljudi u rodbinskim odnosima. Stravinski je uspeo da pronađe sveštenika koji je 1906. sklopio brak između brata i sestre. Bili su na stubu srama društva, pa su se posle četiri godine, s dvoje dece, preselili u inostranstvo. Katarina je rodila još dvoje dece. Bili su u braku sve do njene smrti, 1938, a interesantno je da je Stravinski još od dvadesetih godina vodio dvostruki život – imao je ljubavnicu s kojom se venčao posle Katarinine smrti, jer nije ni pomišljao da se razvede. Iako nizak i ružnjikav, mada beskrajno talentovan, važio je za velikog zavodnika.

Kraljica Viktorija i princ Albert Saksen Koburg Gotski
Kraljica Viktorija i princ Albert Saksen Koburg Gotski

Kraljica Viktorija i princ Albert Saksen Koburg Gotski bili su bliski rođaci. Kraljičin ujak, belgijski kralj Leopold, zaslužan za ovaj brak, bio je posrednik između sestričine i bratanca. Bez obzira na to što je sve bilo ugovoreno, njihov brak bio je skladan, pun ljubavi, s devetoro dece.

Frenklin Delano i Eleonora Ruzvelt
Frenklin Delano i Eleonora Ruzvelt

Frenklina Delanoa Ruzvelta svrstavaju rame uz rame s Abrahamom Linkolnom i Džordžom Vašingtonom. Oženio se s Eleonorom Ruzvelt, sinovicom tadašnjeg predsednika SAD Teodorom Ruzveltom. Nisu bili u najbližem rodu, to je šesto koleno, ali ona nije morala da menja prezime kad se udavala za njega. Ruzveltova majka bila je odlučno protiv ovog braka, upravo zato što su rođaci, međutim, bila je to retko uspešna veza sa šestoro dece, od kojih je jedno umrlo kao malo. Frenklin i Eleonora bili su savršen tandem i što se tiče porodice i kao politički par. Eleonora je bila aktivna i na poljima gde je delovala samostalno. U intimnim pismima dugo posle smrti oba supružnika, otkriveno je da je Eleonora imala najmanje jednu homoseksualnu vezu.

Kraljica Elizabeta II i princ Filip
Kraljica Elizabeta II i princ Filip

Kraljica Elizabeta II u braku je s princom Filipom skoro sedam decenija. Nisu baš tako bliski rođaci, četvrto koleno, ali su ipak – brat i sestra.

Kevin Bejkon i Kira Sedžvik
Kevin Bejkon i Kira Sedžvik

Kevin Bejkon i Kira Sedžvik, s bračnim stažom od 31 godine i dvoje dece, sasvim slučajno su saznali da su rod. Doduše, deveto koleno. Ekipa emisije Finding Your Roots, koja se bavi proučavanjem porodičnog stabla poznatih, 2013. im je saopštila da su rođaci. Preci Kevina i Kire značajno su uticali na američku istoriju – povezani su s donošenjem Deklaracije nezavisnosti, ukidanjem ropstva…

Kristofer Miln i Lesli de Selankur
Kristofer Miln i Lesli de Selinkur

Alan Miln, tvorac Vinija Pua, model za lik dečaka pripovedača Kristofera Robina našao je u svom sinu Kristoferu Milnu. Nažalost, odnosi između oca i sina bili su sve samo ne skladni. Sin je zamerao ocu što za njega nikad nema vremena. A sasvim su se pokvarili kad je Kristofer rešio da se oženi rođakom Lesli de Selinkur. Roditelji to nisu mogli da mu oproste, majka čak nije razgovarala s njim punih 15 godina. Kristofer i Lesli imali su ćerku koja je bolovala od cerebralne paralize.

Podeli s drugima