sajklist


The Cyclist Conspiracy neguju vizantijski pank/metal/kraut-rok/world anti-world zvuk. U pitanju je samosvojna i autentična pojava koja se ne stidi svojih balkanskih korena


Đorđe Kalijadis

Beogradski sastav The Cyclist Conspiracy objavio je svoj drugi EP Mashallah Plan: Virility za englesku etiketu Trashmouth. Moje upoznavanje s ovim bendom povezano je s njihovim prvim EP A Night at Café ‘Constantinople’ koji je žanrovski jasno u vezi s rebetikom, tradicionalnom grčkom muzikom, rado slušanom u gradskim sredinama, u krugovima nekonvencionalnih ljudi koji se nisu lako uklapali u društveni poredak. Njihov drugi EP žanrovski se udaljio od rebetika i eklektično sažeo u sebi različite uticaje, ali sama (balkanska) baza ostala je ista.

Ono što jednog stvaraoca i umetnika čini autentičnim, jeste njegova ukorenjenost i sposobnost da u takvom položaju prima i prihvata druge uticaje, bez obzira na to da li želi da se učvrsti u tome još više ili da se iskoreni. Isto važi i za bendove. The Cyclist Conspiracy bi se stoga mogli okarakterisati kao sastav koji neguje vizantijski pank/metal/kraut-rok/world anti-world zvuk. U pitanju je samosvojna i autentična pojava koja se ne stidi svojih balkanskih korena. Nikola Mangas Urošević, gitarista i osnivač benda, u intervjuu za portal Before After, pričajući o uticaju folka na njegovo stvaralaštvo, to parče zemlje s koje potičemo definisao je kao „tlo u kome se nalazi svašta – od upokojenih vampira preko zakopanih flaša rakije, zvukova bitaka, tragova stopala koja su udarala u ritmu kola, koledarskog snega, ivanjskog cveća, devojačkih kletvi i zakletvi, muškog semena, znoja i krvi, sve do kostiju predaka”. Mislim da je ovaj opis ključan za razumevanje muzike The Cyclist Conspiracy.
konan
Njihov EP Mashallah Plan: Virility sastoji se od pet psihodeličnih instrumentalnih komada koji u glavi osećajnog i maštovitog slušaoca pokreću jedan herojski film s junacima koji su veći od života. Tvorci ovog dela družili su se i putovali s malom braćom evanđeoskih biciklista Ružinog krsta o kojima je pisao Basara. Isto toliko su se družili i putovali sa Hristom, Muhamedom i Mojsijem. Numere The Great Staurocycle, Virility i Blood Of The Lamb predstavljaju udarne komade, koji nose emociju potrage za pravom duhovnošću. U tom moćnom zvukovlju dozivaju se i paganski odblesci baštine, koji se sa savremenim svetom i njegovom vizijom budućnosti prepliću u apokaliptičnoj atmosferi numere Theology & Bicyclism Excpert 1. Priča se zatvara temom The Search (Time Enough for The Earth in the Grave), iz Milijusovog remek-dela Konan Varvarin, magičnom kompozicijom Bazila Poledourisa, čiji se grčki koreni i te kako uklapaju u poetiku The Cyclist Conspiracy.

Taj moćni završetak, poput ničeanske oštrice Konanovog mača, provocira mediokritetsku žabokrečinu lažne gradske supkulture, budi herojsku snagu u čoveku i priziva sve one pejzaže koje smo zajedno otkrivali u bioskopskim salama srpskih gradova, varoši i varošica. Mashallah Plan: Virility je objava jednog novog poglavlja koje vodi ka vaskrsenju. Spreman sam da svedočim!

Preslušaj Mashallah Plan: Virility

 

 

Podeli s drugima