depo


U pripremi nova stalna postavka Muzeja istorije Jugoslavije o – Jugoslaviji


 

Otvoreni, participativni višegodišnji strateški projekat Muzeja istorije Jugoslavije – Otvaramo depo – očekivano rezultira stalnom postavkom o Jugoslaviji.

Muzejski fond pretežno je sastavljen od poklona koje je Josip Broz dobijao tokom svoje višedecenijske predsedničke karijere, naziv MIJ (Muzej istorije Jugoslavije) u fokus stavlja istoriju Jugoslavije, tako da je izazov odgovoriti na očekivanja različitih zajednica koje dele jugoslovensko iskustvo i žele da se u interpretaciji zajedničkog nasleđa čuje i njihov glas.

Rad na stalnoj postavci MIJ predstavlja otvoren eksperimentalni stvaralački proces transformacije muzeja od memorijalnog mesta ka savremenoj, relevantnoj ustanovi koja se bavi istraživanjem, preispitivanjem i interpretacijom jugoslovenskog nasleđa. On podrazumeva transparentno i kolaborativno istraživanje s različitim akterima (stvaraocima, istraživačima, zajednicama i svima onima koji su zainteresovani za jugoslovensko nasleđe). Krajnji rezultat ovog poduhvata je kreiranje relevantne, savremene, multimedijalne, kritičke muzejske postavke o Jugoslaviji. Stalna postavka biće realizovana po principima osnovne, modularne postavke bazirane na jedinstvenosti i bogatstvu muzejskog fonda s naglaskom na multiperspektivnost. Ovako osmišljen proces rezultiraće kvalitetnim, svežim i provokativnim promišljanjima novije prošlosti. Svaka od faza rada na projektu biće pažljivo dokumentovana i publikovana.

Polazište projekta je participativno tumačenje muzejskog fonda koje bi započeo kustos MIJ, a nastavljeno s interdisciplinarnom i internacionalnom grupom saradnika kroz zajednički eksperimentalni rad na koncipiranju buduće postavke.

Proces kreiranja stalne postavke biće realizovan u prostoru Starog muzeja, jednog od tri objekta muzejskog kompleksa, koji svojom arhitekturom i neupadljivom pozicijom u kompleksu MIJ više podseća na prostor za odlaganje nego za izlaganje predmeta. Kao takav, idealan je za artikulisanje dramatičnih konceptualnih i identitetskih kriza ove institucije u razumljiv muzejski narativ.

 

Podeli s drugima