Miljin kuvar 032, za Penziju

Novi Miljin kuvar po nepromenjenoj ceni od danas na kioscima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji

Pečen kesten i kesten-pire – da li je to sav gastronomski repertoar ovog tipično jesenjeg ploda? Naravno da nije! Između dva svetska rata najekskluzivnije jelo srpskih trpeza bila je patka punjena kestenom, a istovremeno je hleb od kestenovog brašna bio glavna hrana puke sirotinje.

Odvajkada su seljaci bezemljaši sakupljali kesten po šumama, sušili ga i mleli. Brašno koje su dobijali nije imalo dug rok trajanja kao pšenično, a kad je i kukuruz stigao u Evropu, na kestenovo brašno maltene se i zaboravilo. U severnoj Italiji se, na primer, palenta pravila od kestenovog brašna dok ga nije zamenilo kukuruzno. Takozvani „drveni hleb” (pretpostavite koliko je bio tvrd), pun velikih i nepravilnih rupa, pravio se od „šumskog” (kestenovog) brašna. Ovaj hleb naročito je bio popularan na Korzici, na njemu je i Napoleon odrastao.

U najnovijem broju Miljinog kuvara – Sve od kestena, čekaju vas recepti s kestenom, za slaniše i slatkiše, kao i mnoštvo saveta kako da koristite kesten (kuvanje, pečenje, ljuštenje…), zanimljivosti u vezi s kestenom, kao i u koje svrhe ga možete koristiti kao lek i koje su mu karakteristike.

Podeli s drugima