Sofija Loren


Dva Oskara, dva kuvara, jedna autobiografija, jedni memoari, ljubav „dok nas smrt ne rastavi“ i karijera duga skoro 70 godina – Sofija Loren


Rođena je u Rimu 20. septembra 1934. kao Sofija Vilani Šikolone, iz vanbračne veze inženjera Rikarda Šikolonea i učiteljice klavira Romilde Vilani. Iako je Romilda iz gradića Pocuoli kraj Napulja, u Rimu se zatekla pokušavajući da postane glumica. Iz ove veze je i njena sestra Marija, takođe vanbračno dete, ali su obe devojčice priznate. Majka Romilda vratila se u Pocuoli s decom, gde su u skromnom stanu živele tri generacije: baba, deca, ujaci, tetke, majka i Marija i Sofija. Deo detinjstva obuhvatio je i Drugi svetski rat, pa je Sofija Loren i te kako osetila siromaštvo.

Sofija LorenKao devojčica imala je nadimak Čačkalica – bila je visoka i mršava, a njena majka Romilda vanserijska lepotica. U memoarima koje je objavila 2014. napisala je: „Molila sam Boga da mama ne dolazi u moju školu jer je njena raskošna lepota činila da se stidim sebe. Bila je preterano plava, preterano visoka, preterano lepa i, povrh svega, neudata. Ja sam bila crna, premršava i previsoka devojka koju su zvali ’čačkalica’.“

Kako je rasla, Sofija je bila sve lepša i lepša, pa je majka sa 14 godina pijavila na regionalni izbor za Mis. Bila je zapažena, i s 15 godina odlazi u Rim kako bi učestvovala na nacionalnom izboru. Nije pobedila, ali je s nepunih 16 godina postala Mis elegancije. Inače, ta titula nije postojala do tada, žiri je specijalno zbog nje uveo ovu kategoriju. Želela je da postane glumica, odlazila na audicije, ali uglavnom je dobijala poslove modela ili epizode u kojima, ako želite da je zapazite, nijednom ne smete da trepnete. Dobar deo novca slala je porodici u Pocuoli.

Sofija LorenU to vreme je na snimanju filma u kome je statirala imala jedan od najtežih trenutaka u životu. Kad je reditelj viknuo: „Šikolone!“, što je bio znak za ulazak u kadar, pored nje pojavila se još jedna žena – supruga njenog oca. To je samo ubrzalo odluku da promeni prezime.

I za privatni život i za karijeru Sofije Loren najznačajniji je bio Karlo Ponti, producent stariji od nje 22 godine, niži od nje i – oženjen, otac dvoje dece. Za katoličku zemlju poput Italije i za ono vreme razvod nije dolazio u obzir. Kad su se upoznali, Sofija je bila model i imala i neke diskutabilne uloge u ostvarenjima poput erotskog filma „Trgovina belim robinjama“. Bila je potpisivana kao Sofija Lazaro, a Sofija Loren postala je 1953, po savetu Pontija a po ugledu na tada popularnu švedsku glumicu Martu Toren. Početkom šezdesetih godina Karlo Ponti otkupio je sve erotske filmove Sofije iz mladih dana jer je njena karijera ozbiljne glumice bila u usponu. „Rani radovi“ bili bi povod za još jedan skandal, pored veze s Pontijem.

Prvi značajniji film Sofije Loren, koji se prikazivao i van granica Italije, bio je Atila, u kome je igrala s Entonijem Kvinom. Režiser koji je proslavio bio je Vitorio de Sika. S njim je imala plodnu saradnju, kao i s najboljim prijateljem Marčelom Mastrojanijem (igrali su zajedno u 13 filmova).

Sofija Loren

Oskara je osvojila 1962. za ulogu u Ćoćari kao prva glumica van engleskog govornog područja. Godinu dana pre toga bila je pobednica Kanskog festivala. Na Berlinskom festivalu je ponela nagradu za najbolju glumicu 1994. Na Moskovskom je pobeđivala dva puta: 1965. i 1997, a na Venecijanskom tri: 1958, 1998. i 2002. Takođe, pet puta je bila dobitnica Zlatnog Globusa. Ima još jednog Oskara – za životno delo – 1991. godine.

Sofija Loren

Jedna je od prvih koja je dobila honorar od milion dolara, za ulogu u filmu Pad Rimskog carstva. Poznato je i da je 1982. godine bila u zatvoru 18 dana zbog neplaćanja poreza. Mogla je sve da plati, naravno, ali iz principa nije htela. Posle zatvora trajno se seli u SAD.

Sofija Loren

Pored glumačkih, vlasnica je i nagrade „najlepša glumica“ u San Sebastijanu 1974. godine. Proglašena je za 25. najseksi zvezdu na filmu – časopis Empajer, 1995. Kuriozitet je i da se u 72. godini slikala za čuveni Pirelijev kalendar.

Sofija LorenŠto se lepote tiče, kad se Vatikan izjasnio protiv kloniranja ljudi, jedan od čelnika Svete stolice izjavio je: „Mogli bismo da napravimo izuzetak koji potvrđuje pravilo u slučaju Sofije Loren.“

Oborila je s nogu Kerija Granta, koji je čak i zaprosio iako je bila udata. Piter Selers je govorio kako bi se odmah razveo ako bi Sofija poželela da bude s njim. Udvarali su joj se i Ričard Barton, Piter O’Tul… Na početku snimanja filma Grofica iz Hongkonga, inače poslednjem koji je režirao Čarli Čaplin, udvarao joj se Marlon Brando. Međutim, to je radio veoma sirovo, pa su se posvađali toliko da su do kraja snimanja prestali da govore izuzev na setu. Koliko god da su je povezivali s drugim glumcima, bila je verna jedino Pontiju i on je njena najveća i verovatno jedina ljubav.

Za razliku od siromašne Sofije i njenog statusa vanbračnog deteta, Karlo Ponti bio je iz porodice uglednih i bogatih milanskih advokata, i nastavljao je tradiciju. Kako je uglavnom sklapao ugovore za filmske kuće, vrlo brzo se i sam otisnuo u filmske vode, ali kao producent. On je otkrio svetu Đinu Lolobriđidu i Alidu Vali, kao i Sofiju Loren.

Savetovao joj je da ide na operaciju nosa i „nekako reši problem širokih kukova“. Navikao da glumci bespogovorno ispunjavaju njegove predloge, bio je nemalo iznenađen kad mu se mlađana Sofija oštro suprotstavila i rekla da je „takva kakva je i neće promeniti ništa“. Ipak, bila je uporna u nameri da dobije „ozbiljnu ulogu“ i sate je provodila čekajući ispred Pontijevog kabineta. „Iako smo je nazvali Gospođica Čekalica, čak i tada je imala manire kneginje“ – rekao je reditelj Dino Rizi.

Veza s Pontijem nikla je iz očinskog ponašanja Pontija, što je verovatno bilo ono što joj je potrebno. Ludo su se zaljubili jedno u drugo, ali on nije mogao da se razvede. Kako je njihova veza bila veliki skandal, otišli su u Meksiko i tajno se venčali na njen 23. rođendan. Tajna nije dugo bila tajna, pa su morali da se „razvedu“ kako on ne bi dobio tužbu za bigamiju. Tek mnogo godina kasnije, Karlo i Sofija venčali su se po drugi put 9. aprila 1966. godine.

Posle Meksika, punih deset godina živeli su u izgnanstvu. Na kraju su uzeli francusko državljanstvo, što je morala da učini i prva gospođa Ponti, kako bi se razveo od nje, a potom se venčao sa Sofijom.

Sofija Loren

Borila se i za ulogu majke. Posle dva pobačaja, Ponti je svojoj supruzi obezbedio najbolje lekare i apartman u švajcarskom hotelu iz koga nije izlazila sve vreme trudnoće. Uglavnom je ležala, ali je tražila da joj opreme kuhinju kako bi samoj sebi spremala hranu. Karla Pontija Mlađeg rodila je 1968, i odmah posle toga objavila prvi kuvar. Recepti su originalni, s italijanskim šmekom – na primer sos Sofi ili biftek Marčelo Mastrojani. U uvodu je napisala da je većina recepata iz kuhinje njene bake Luize, ali da ih je malo modernizovala. Četiri godine kasnije rodila je još jednog sina – Eduarda. Stariji je dirigent a mlađi režiser.

Sofija Loren

S Karlom Pontijem bila je u srećnom braku sve do njegove smrti 2007. godine.

Objavila je još jedan kuvar – Recepti i uspomene – 1999. godine, u kome je napisala: „Za sve što sam postigla zaslužni su špageti.“ Na osnovu autobiografije iz 1979. godine o njoj je snimljen film u kome je igrala svoju majku Romildu.

Sofija Loren

U Kanadi, u Torontu, postoji ulica koja se zove – Sofija Loren.

Podeli s drugima